Güncel bilgileri buralardanda takip edebilirsiniz...

Tenis Severler

KURALLAR

 

Temel Kurallar:

Teniste, servis atan ve servis karşılayan olmak üzere 2 başlangıç pozisyonuvardır.

Servis atan kişi oyuna, orta çizginin sağından atacağı servislerlebaşlar. Karşılayan kişi de çapraz şekilde durarak servisi karşılar.Servisteki temel kural, topun fileye değmeden karşı kutuya en fazla ikidenemede isabet ettirilmesi, (fileye değip düşerse ‘let’ olur) veoyunasokulmasıdır. Oyuncu bunu yapamadığı takdirde “çift hata” yapmış olur ve puanıkaybeder.

Oyun esnasındaki temel kural ise topu filenin üzerinden veya etrafındangeçirip, karşı kort sınırları içine düşürmek ve rakibin topa yetişememesi,yetişip de içeri düşürememesi gibi durumları beklemektir.

Oyunun sonuçlanması durumunda da servis atan oyuncu artık karşılayan,karşılayan oyuncu da artık servis atan sporcu konumundadır. Setlerin başındakiilk oyun ve sonrasındaki her 2 oyunda bir, oyuncular yer değiştirmektedir.

Puan:

Teniste Puanlama Sistemi aşağıdaki şekildedir.

Top rakibin sahasına atıldıktan sonra;

Rakip topa vurmadan, top bir defadan daha fazla sekerse,

Rakip topa vuramaz ise,

Rakip topa vursa dahi topu dışarı atarsa,

Rakip topa vursa dahi top fileye takılır ve kendi sahasına düşerse,

Rakip topa vururken (topu rakip sahaya gönderse dahi), top rakibin raketine kasıtlı olarak bir kereden fazla değer yada vücuduna değer ise;

Rakip puan kaybeder.

Maç:

Üç setlik maçlarda iki seti alan oyuncu, beş setlik maçlarda ise üç seti alan oyuncu kazanır.

Set:

Bir seti kazanmak için, oyuncunun en az altı oyunu en az iki farkla kazanması gerekir (6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4 gibi).

Ancak oyun 5-5 olursa, herhangi bir oyuncu iki oyun fark yapana kadar set uzar (7-5, 8-6, 9-7, gibi).

Bazı turnuvalarda “tie-break” kuralı uygulanır. “Tie-break” kuralı, yani bağı bozma, set 6-6 olunca uygulanır. “Tie-break” özel bir oyundur.

Oyun:

Oyun 0-0 olarak başlar. Herhangi bir tarafın ilk aldığı puana “15”, ikinci aldığı puan “30”, üçüncü aldığı puana “40” denir. Taraflardan biri dördüncü puanı aldığında diğer taraf iki ya da daha az puan aldı ise oyun olur.

Eğer bir taraf üçüncü puana ulaştığında, dördüncü puanı alamadan diğer taraf da üçüncü puana ulaşırsa “berabere” tenis terimi ile “deuce (düs)” olur. Oyun berabere olduktan sonra ilk puanı alan taraf için “avantaj” olur. “Avantaj” olan taraf, diğer taraf puan almadan bir puan daha alırsa (yani “berabere” olduktan sonra üst üste iki puan) oyun olur. “Avantaj” olan taraf, ilk puanı kaybeder ise tekrar “berabere” olur.

Hakem puanları sayarken ilk olarak servis atanın puanını söyler. Örneğin servis atan ilk iki puanı kaybetti ise “0-30” olur. Üçüncü puanı alırsa “15-30” olur. Dördüncü puanı alırsa “30-30” olur. Beşinci puanı alırsa “40-30” olur. Altıncı puanı da alırsa oyun olur.

Bu örnekte servis atan altıncı puanı alamasa idi “40-40” yani “berabere olacaktı. Karşılayan yedinci puanı alırsa “avantaj” karşılayan da olur. Sekizinci puanı da karşılayan alırsa oyun olur ya da alamaz ise tekrar “berabere” olur.

Servis Atışları:

Maç taraflardan birinin servis atışıyla başlar. Servis atma sırası maç boyunca her oyun sonrasında karşılıklı olarak el değiştirir.

Servis kullanan oyuncu atışını arka çizginin gerisinden yapmalıdır. Her oyunda ilk servis, merkez çizgisinin sağından kullanılır ve rakip sahanın solundaki servis alanına atılır. İkinci servis, merkez çizgisinin solundan kullanılır ve rakip sahanın sağındaki servis alanına atılır.

Daha sonra sırası ile sağdan ve soldan, oyun bitene kadar servis atılır. Oyuncular servisi overarm ve underarm olmak üzere iki şekilde kullanabilirler.

Servis Hatası:

Eğer servis kullanan oyuncu;

Topu atması gereken servis alanına atamaz ise ,

Topu fileye takar ise,

Topu atması gereken servis alanına atmadan sahada başka bir yere atarsa,

bu bir hata sayılır ve oyuncu ikinci servis hakkını kullanır.

İlk yada ikinci servis ağa çarpıp rakip oyuncunun atılması gereken servis alanına düşerse bu “net” sayılır ve oyuncu ilk yada ikinci servis atışını tekrarlar.

Servisler hariç top, ağa çarpıp rakip sahaya düşerse ve rakip topu kurallar dahilinde karşılayamaz ise bu bir sayı sayılır.

Çift Hata:

Servis atışı esnasında, aynı sayıda, iki kere servis hatası yapan “Çift Hata” yapmış olur ve o puanı kaybeder.

Madde 1: Yarışma Sahası

Kort bir dikdörtgendir. 23,77m (78 feet) uzunluğunda, 10,97m (36 feet) genişliğindedir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23m (27 feet)’dir.

Kort, 1,07m (3.1/2 feet) yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmış durumdaki file ile ortadan ikiye ayrılmıştır. File gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçmeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. Filenin orta yüksekliği 0,914m(3 feet) olup, fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir “orta bant” ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel, bir bant tarafından (file bantı) örtülü olmalı. File bantı ve orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır.

  • Çelik tel veya kordonun kalınlık bakımından çapı maksimum 0,8cm (1/3 inç) olmalıdır.

  • Orta bandın genişliği maksimum 5cm (2 inç) olmalıdır.

  • File’nin bandının genişliği, çelik telin her iki yanından aşağı doğru minimum 5cm (2 inç) ve maksimum 6,35cm (2, ½ inç) olmalıdır.

Çiftler maçları için file direğinin merkezi, çiftler kort çizgilerinin dışından dışarıya doğru her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

Tekler maçlarında eğer tekler filesi kullanılıyor ise, file direğinin merkezi, tekler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir. Eğer çiftler filesi kullanılıyor ise, o zaman file 1,07 m (3.1/2 feet) yüksekliğinde iki adet “tekler sopası” ile desteklenir. Tekler sopasının merkezi tekler kort çizgilerinin dışından dışarıya her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

  • Çiftler direğinin eni / çapı 15cm (6 inç)’den büyük olamaz.

  • Tekler sopasının eni / çapı 7,5cm (3 inç)’den büyük olamaz.

  • File direği ve tekler sopası fileyi tutan telin 2,5cm (1 inç)’den fazla üzerinde olamaz.

Kortun sonundaki çizgilere ‘’arka çizgiler’’ ve kortun yanındaki çizgilere ‘’yan çizgiler’’ denir.

Tekler yan çizgileri arasında, fileye paralel olarak ve filenin her iki tarafından 6,40cm (21 fit) uzaklıkta çizilmiş iki çizgi vardır. Bu çizgilere ‘’servis çizgileri’’ denir. Filenin her iki tarafında servis çizgileri ve file arasında kalan ‘’orta servis çizgisi’’ ile tam ortadan ikiye ayrılarak ‘’servis karelerini’’ oluşturur. Servis orta çizgisi tekler yan çizgilerine parelel olarak çizilmiş ve tam ortalanmıştır.

Arka çizgiler 10cm (4 inç) uzunluğunda bir işaret ile ortadan ikiye ayrılmıştır. Bu işaret ‘‘orta işareti’’ olup kortun içine doğru yan çizgilere paralel çizilmiştir.

  • Orta servis çizgileri ve orta işareti 5cm (2 inç) genişliğindedir.

  • Kortun diğer çizgilerinin eni 2,5cm (1 inç) ve 5cm (2 inç) arasında olmalıdır, sadece arka çizginin kalınlığı maksimum 10cm (4 inç) genişliğinde olabilir.

Korttaki bütün ölçüler çizgilerin dışından alınmalıdır ve çizgilerin rengi kortun zemininin rengi ile tamamıyla zıt renklerde olmalıdır.

Sahanın arka kısımlarına reklam, tente veya diğer herhangi bir benzer madde konulduğu taktirde bunların beyaz, sarı veya diğer açık renkleri taşımaması lazımdır. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanılabilinir.

Sahanın arka kısımlarında oturan çizgi hakemlerinin oturdukları iskemlelere reklam konulduğu taktirde, bunların beyaz veya sarı renkler taşımamaları gereklidir. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanılabilinir.

Madde 2: Yarışma Sahasında Yer Alabilecek Diğer Tesisler

Korttaki demirbaşlar; arka ve yandaki telleri, seyircileri, seyircilerin oturdukları koltukları ve tribün dediğimiz alanı, kortun etrafındaki ve üzerindeki bütün sabit cisimleri, hakem kulesini, çizgi hakemi/lerini, net hakemini ve olması gerektiği yerde olan top toplayıcıları içerir.

Çiftler filesi ile oynanan tekler maçında, tekler sopası ile çiftler direği arasında kalan bölüm demirbaş olarak kabul edilir, filenin ya da direğin bir parçası olarak kabul edilmez.

Madde 3 – Top

Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve beyaz veya sarı renkte olmalıdır. Eğer topun üzeri dikişli ise dikişler ipliksiz olmalıdır.

Topun çapı 6.35 cm. ila 6.67 cm. arasında ve ağırlığı da 56.7 gr. ila 58.5 gr. arasında olmalıdır.

Top, 254 cm. yükseklikten beton bir zemine bırakıldığında 135 cm. ila 147 cm. yüksekliğe zıplamalıdır.

8.165 kg.lık bir yük altında topun içeriye doğru deformasyonu (şekil değiştirmesi) 0.56 cm. ila 0.74 cm., aksi istikametteki deformasyonu da 0.89 cm. ile 1.08 cm. arasında olması gerekir. Bu iki deformasyon rakamı, topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında elde edilen ölçümlerin ortalaması olup iki ayrı ölçüm arasındaki farkın her defasında 1.08cm. den fazla olmaması gerekir.

Deniz seviyesinden 1.219 m.’nin üzerindeki oyunlarda yukarıda belirtilen özelliklere ilaveten iki ayrı tip top kullanıla bilinir. Bunlardan birincisinin tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun olmakla birlikte zıplama özelliği 121.92 cm. ila135 cm. olmalı ve iç basıncı dış basınçtan fazla olmalıdır. İkincisinin de tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun ve zıplama özelliği de 135 cm. ila 147 cm. arasında olmakla birlikte iç basıncının dış basınçla eşit seviyede olması ve o yarışmanın yapılacağı yükseklikte (irtifada) ve yarışmanın başlamasından önce en az 60 gün süreyle iklime alıştırılmış olmalıdır. Bu tip toplara genellikle sıfır basınçlı veya basınçsız top denilmektedir.

Turnuva organizasyonu mutlaka turnuvadan önce iki maddeyi anons etmelidir;

  • Maçların kaç top ile oynanacağı (2, 3, 4 veya 6)

  • Olacak ise, top değişim zamanını.

Top değişimi:

  1. Kararlaştırılan tek sayılı oyundan sonra yapılır. Ancak, ısınma süresi iki oyun olarak sayıldığı için ilk top değişimi belirlenen sayıdan iki oyun öncesinde değiştirilir. Tie-break oyunu top değişimi bakımından bir oyun olarak sayılır. Tie-break oyunundan önce top değişimi yapılmaz. Top değişimi tie-break başlangıcına denk geldiyse, böyle bir durumda bir sonraki setin ikinci oyunundan önce, veya

  2. Bir sonraki setin başlangıcında yapılır.

Eğer oyun esnasında top patlar ise, puan tekrarlanır.

Durum 1: Puanın sonunda topun yumuşamış olduğu görülüyor. Puan tekrarlanmalı mıdır?

Karar: Eğer top yumuşamışsa, patlamamışsa puan tekrarı yapılmaz.

Not : Turnuavada kullanılan toplar TTF listesinde yayınlanmış olmalıdır.

 

Madde 4 – Raket

Aşağıda belirtilen özelliklere uygun olmayan raketlerin kullanılması Tenis Kuralları bakımından uygun değildir.

a. Raket çerçeve ve tellerden oluşmalıdır. Çerçeve raketin kafası ve grip’inden oluşmalıdır ve raket boğazını içermelidir. Raketin kafası telleri ile olan örülmüş olan alanı tanımlar. Grip normal şartlarda oyuncunun raketi tuttuğu yeri tanımlar. Raketin boğazı teller ile örülmüş alan ile raketin tutulduğu yer arasındaki alanı tanımlar.

b. Vuruş alanı, tellerin, raketin çerçevesine girdiği delikler ve çerçeve ile yaptığı bağlantı ile oluşan alandır. Küçük de olsa, bu alan düzlem olmalı ve teller birbirleri arasından geçerek çerçeve ile bağlantılı olmalıdır. Teller, hasır örgü şeklinde olmalı ve titizlikle örülerek merkezdeki dokuma diğer alanlardakine göre daha sık gözlü olmalıdır. Raket, her iki yüzünde de oyun karakteri aynı olacak şekilde örülmüş ve dizayn edilmiş olmalıdır. Sadece amaca yönelik üretilmiş, aşınmayı ve deformasyonu önlemeye, titreşime engel olmaya, sadece çerçeveye takılması koşulu ile takılıp çıkartılabilen aksesuarlar dışında, raket her türlü objeden arınmış olmalıdır. Sonradan eklenen bu objeler makul yerlerde ve ölçülerde olmalıdır.

c. Raketin çerçevesi, grip dahil 73,7cm’den uzun, 31,7cm’den geniş olmamalı. Vuruş alanı 39,4cm’den uzun, 29,2cm’den geniş olamaz.

d. Raketin grip dahil çerçevesi ve telleri, materyal olarak raketin şeklini veya materyal olarak raketin uzunlamasına ağırlık dağılımını değiştirip ileriye salınım momentumunu etkileyerek raketin performansını arttıracak tasarımlardan arınmış olmalıdır. Üretim aşamasında veya sonradan rakete hiçbir şekilde enerji kaynağı (güneş pilleri, mikro çipler vb.) gibi objeler takılamaz.

Raket, duyulabilir veya görülebilir şekilde oyuncunun maç süresince iletişim kurabileceği tavsiye veya direktif alabileceği iletişim cihazlarından arındırılmış olmalıdır.

Uluslar arası Tenis Federasyonu, üretilmiş bütün raketleri ve prototipleri inceler ve oynamaya uygun olup olmadığına karar verir.

Durum 1: Raketin vuruş alanına birden fazla tel çekimine izin verilir mi?

Karar: Hayır. Kurallar tel çekiminin nasıl olacağından bahsetmiştir.

Durum 2: Vuruş alanı düzlem olma özelliğini kaybetmese bile aynı delikten iki tel geçirilerek çekilmiş raket nizami olarak kabul edilir mi?

Karar: Hayır.

Durum 3: Raketin tellerine titreşim önleyici alet takılabilir mi? Takılabilirse nereye?

Karar: Evet, ama sadece örülü alanın dışında kalan yerlere takılabilir.

Durum 4: Puan oynanırken raketin teli kopuyor. Oyuncu bir sonraki puana kopuk telli raketle başlayabilir mi?

Karar: Evet, organizasyon tarafından açıkca yasaklanmadığı sürece başlayabilir.

Durum 5: Bir oyuncu, oyunun herhangi bir yerinde, iki raket birden kullanabilir mi?

Karar: Hayır.

Durum 6: Rakete, vuruşları etkileyebilecek pil takılabilir mi?

Karar: Hayır. Enerji kaynakları oldukları için rakete pil, güneş enerji pilleri ve benzeri cihazların takılması yasaklanmıştır.

Madde 5 – Servis Atan – Karşılayan

Oyuncular karşılıklı olarak ağın her iki yanında dururlar. Topu ilk oyuna sokan oyuncuya Servis Atan, diğerine Karşılayan denir.

Durum 1: Bir oyuncu topa vurmaya teşebbüs ederken, ağın üzerinden diğer tarafa geçerse; Topa vurmadan önce, topa vurduktan sonra, o puanı kaybeder mi?
Karar: Her iki halde de puan kaybetmez, ancak, Madde 20/e gereğince, oyuncunun karşı oyuncuya ait sahayı çevreleyen çizgilerin içine değmemesi gerekir. Ayrıca, engelleme hali var ise rakip oyuncu Madde 21 ve 25 gereğince Hakemin karar vermesini isteyebilir.

Durum 2: Servis atan, karşılayanın kendi sahasını çevreleyen çizgilerin içinde durmasını istemektedir. Bu önemli midir?
Karar: Hayır. Karşılayan ağın kendisine ait tarafında istediği yerde durabilir.

Madde 6 – Saha Seçimi – Servis Sırası

Maçın ilk oyunu için ısınmaya başlamadan önce yapılan kura atışı ile birlikte saha seçimi, servis atışı ile başlayacak veya karşılayacak oyuncu/takım belirlenir. Kurayı kazanan oyuncu/takım şunları seçebilir;

  1. Maçın ilk oyunu için servis atmayı veya karşılamayı seçebilir, bu durumda rakip oyuncu/takım sahayı seçer

veya

  1. Maçın ilk oyunu için sahayı seçer, bu durumda rakip oyuncu/takım servis atmayı veya

karşılamayı seçebilir:

veya

  1. Yukarıdaki seçimlerden birini rakibinin yapmasını isteyebilir.

Durum 1: Herhangi bir sebeple ısınma esnasında maç durdurulur oyuncular kortu terk ederlerse, korta geri döndüklerinde yeniden seçim yapmayı isteyebilirler mi?

Karar: Evet. Kura atışının kazananı değişmez ama her iki oyuncu/takımda seçimlerini yeniden yapabilir.

Madde 7 – Servis

Servis hareketine başlamadan hemen önce, servis atan oyuncu, iki ayağı yerde olacak şekilde arka çizginin gerisinde (çizgiye değmeden), merkez işareti hayali çizgisinin iç tarafına değmeycek şekilde ve yan çizginin hayali uzantısını geçmeyecek şekilde durmalıdır.

Servis atan oyuncu bundan sonra istediği yönde topu elinden çıkarıp top yere düşmeden raket ile topa vurarak servis atışını gerçekleştirir. Servis hareketi oyuncu’nun raketi topa vurduğunda veya ıska geçtiğinde tamamlanır. Sadece bir kolunu kullanabilen bir oyuncu topu havaya atmak için raketini kullanabilir.

Durum 1: Bir tekler oyununda, servis atarken ana çizginin gerisinde, tek sahasının yan çizgisi ile çiftler sahasının yan çizgisi arasında kalan kısımda durulabilir mi?
Karar: Hayır.

Madde 8 – Ayak Hatası

Servis hareketi esnasında, servis atan oyuncu şunları yapmamalı;

a. Yürüyerek yada koşarak posizyon değiştirmek, buna ragmen ufak ayak hareketlerine izin verilir; yada

b. Arka çizgiye her hangi bir ayağı ile değerse; yada

c. Yan çizgilerin hayali uzantısını her hangi bir ayağı ile geçerse; yada

d. Merkez işaretinin hayali uzantısına her hangi bir ayağı ile değerse.

Eğer servis atan oyuncu bunlardan birisini ihlal ederse ‘‘Ayak Hatası’’ yapmış olur.

Durum 1: Tekler maçında, servis atan oyuncu arka çizginin gerisinden olmak kaydıyla tekler çizgisi ile çiftler çizgisi arasında kalan kısımdan servis atabilir mi?

Karar: Hayır.

Durum 2: Oyuncu servis atarken ayaklarından bir veya ikisini kaldırabilir mi?

Karar: Evet.

Madde 9 – Servisin Atılması

Standart bir oyunda servis atarken, servis atan oyuncu kortun alternatif yarısının arkasında duracaktır. Her oyun kortun sağ yarısından servis atılarak başlar.

Tie-break oyununda ilk servis atışı kortun sağ yarısından yapılarak başlanıp, servis atışı kortun alternatif yarılarından yapılarak devam eder.

Servis atışı servis karşılayan tarafından karşılanmadan önce netin üzerinden geçmeli ve çapraz olacak şekilde servis karesine düşmelidir.

Madde 10 – Hatalı Servis

Servis atan oyuncu aşağıdıkalerden birisini ihlal ederse servis ‘‘hata’’ olur;

a. Servis atan oyuncu 7, 8 ve 9ncr kurallardan birini ihlal ederse; yada

b. Servis atan oyuncu topa vurmaya çalışıp ıskalarsa; ya da

c. Servis atılan top doğru kareye düşmeden önce demirbaşlardan birine, tekler sopasına veya file direğine değerse; ya da

d. Servis atılan top servis atan oyuncuya veya partnerine ya da bu oyuncuların giydikleri veya taşıdıkları eşyalara değerse.

Durum 1: Oyuncu, servis atmak için topu havaya atmış ama topa vurmaktan vazgeçip tutmuştur. Bu bir hata mıdır?

Karar: Hayır. Servis atan oyuncu topu havaya attıktan sonra topa vurmaktan vazgeçerse topu eliyle veya raketiyle tutabilir yada topun yere düşmesine izin verebilir.

Durum 2: Çiftler direği ve tekler sopasıyla oynanan bir tekler maçında servis atılan top tekler sopasına çarptıktan sonra doğru servis karesine düşmüştür.

Bu bir hata mıdır?

Karar: Evet.

Madde 11 – İkinci Servis

Yanlış taraftan atılmadığı sürece, birinci serviste hata yapan oyuncu, oyunu geciktirmeden kortun aynı yarısından ikinci servisini kullanır.

Durum 1: Oyuncu yanlış sahadan servis atmış ve o puanı kaybetmiştir. Bundan sonra, yanlış sahadan servis attığını söyleyerek bunun hata olarak kabulünü isteyebilir mi?
Karar : Puan olduğu gibi kalır ve müteakip servis puan durumuna göre doğru sahadan atılır.

Durum 2: Durum 15-15 dir ve servis atan yanlışlıkla sahanın solundan servis atmış ve puanı kazanmıştır. Bundan sonra sahanın sağından servis atar ve hata yapar. Bu anda yanlışlık anlaşılır. Aldığı puana hak kazanır mı? Müteakip servisi hangi taraftan atmalıdır?
Karar: Önceki puan aynen kalır. Servis atanın yaptığı hata da aynen kalır, müteakip servis sahanın solundan atılır. Puan durumu 30-15 dir.

Madde 12 – Servis Atma Zamanı

Servis atan oyuncu karşılayan hazır olana kadar servisi atmamalı. Bununla birlikte, karşılayan oyuncu servis atan oyuncunun hızına yetişmelidir ve servis atan oyuncu hazır olduğunda karşılamaya hazır olmalıdır.

Karşılayan oyuncu topu karşılamayı denerse bu karşılayanın hazır olduğunu gösterir. Eğer, servis karşılayacak oyuncu hazır olmadığını gösteren bir durum içerisinde ise, servis atılmış bile olsa hata çağrısı yapılmaz.

Madde 13 – Puan Tekrarı

Puan tekrarı (Let) çağırısı yapılan bütün durumlarda, ikinci servisin tekrarı (Net) için yapılan çağrı hariç, puanın tamamı tekrarlanır.

Durum 1: Top oyunda iken başka bir top yuvarlanarak korta girmiştir ve Puan Tekrarı (Let) çağrısı yapılmışır. Servis atan oyuncu birinci servisinde hata yapmış ve puan ikinci servis ile başlamıştı. Bu durumda servis atan oyuncu birinci servismi, ikinci servis ile mi oyuna başlamalıdır?

Karar : Birinci servis, puanın tamamı tekrarlanmalıdır.

Madde 14 – Servisin Tekrarlanması

Eğer aşağıdakilerden birisi gerçekleşirse atılan servis tekrarlanır:

a. Servis atılan top fileye, orta banda veya file bandına çarptıktan sonra doğru servis karesine düşerse yada fileye, orta banda veya file bandına çarptıktan sonra yere düşmeden önce rakibine ya da partnerine veya bunların taşıdıkları ve giydikleri bir nesneye çarparsa; yada

b. Karşılayan oyuncu hazır değil iken servis atılmış ise.

Servis tekrarında, sadece atılan servis sayılmaz ve servis atan oyuncu aynı servisi tekrar atar ama daha önce yapılmış servis hatası aynen kalır.

Madde 15 – Servis Atma Sırası

Her standart oyun bittiğinde, servis karşılayan oyuncu bir sonraki oyun için servis atan oyuncu olur ve servis karşılamış oyuncuda servis atan oyuncu olur.

Çiftler maçında, servis atarak ilk oyuna başlayacak takım kimin servis atacağına karar verir. Benzer şekilde, ikinci oyuna da rakip takım o oyun için kimin servis atacağına karar verirler. Üçüncü oyun da, birinci oyunda servis atan oyuncunun partneri servis atacaktır. Dördüncü oyun da ise, ikinci oyunda servis atan oyuncunun partneri servis atacaktır. Bu değişim sırası set bitene kadar devam eder.

Madde 16 – Saha Değiştirme

Oyuncular her setin birinci, üçüncü, beşinci ve izleyen tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirirler. Oyuncular eğer set çift sayılı bir skorla bitmemiş ise, her setten sonra da saha değiştirirler. Böyle bir durumda oyuncular bir sonraki setin ilk oyunundan sonra saha değişimi yaparlar.

Tie-break oyunu esnasında oyuncular her altı puanda bir saha değiştirirler.

Madde 17 – Topun Oyunda Olması

‘‘Hata’’ veya ‘‘net’’ çağrısı yapılmadığı sürece, servis atışı yapılıp puan bitene (top ölene) kadar olan sürede topun oyunda olduğu kabul edilir.

Durum 1: Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakemce hiçbir puan çağrısında bulunulmadığından top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar: Hayır. Rakibin bu olaydan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunamaz.

Madde 18 – Oyuncunun Puanı Kaybetmesi;

Aşağıdakilerden birisini yapan oyuncu o puanı kaybeder:

a. Oyuncu arka arkaya iki servis hatası yaparsa; yada

b. Oyuncu, top arka arkaya iki kez sekmeden önce topu karşılayamamış ise; yada

c. Oyuncunun karşıladığı top doğru kortun dışına düşmüş ise yada yere düşmeden kortun dışındaki bir nesneye çarpmış ise; yada

d. Oyuncunun karşıladığı top yere düşmeden her hangi bir demirbaşa değerse: yada

e. Oyuncu top yere düşmeden servisi karşılarsa; yada

f. Oyuncu oyunda olan topu kasıtlı olarak raketi ile yakalar veya taşırsa veya bilerek topa raketi ile aynı anda bir kereden fazla vurursa; yada

g. Top oyunda iken oyuncunun raketi elinde olsun ya da olmasın, giydiği veya taşıdığı her hangi bir nesne fileye, file direğine yada tekler direğine, filenin bandına veya orta banda, fileyi taşıyan çelik tele veya kordona yada rakibin kortuna dokunursa; yada

h. Eğer oyuncu topa, top fileyi geçmeden vurursa; yada

i. Oyundaki top, oyuncunun elinde tuttuğu raket hariç, oyuncunun vücuduna veya giydiği yada taşıdığı her hangi bir nesneye dokunursa; yada

j. Oyundaki top, oyuncunun raketi elinde değilken rakete dokunursa; yada

k. Top oyunda iken, oyuncu kasıtlı olarak raketin yapısal şeklini veya özelliğini değiştirirse; yada

l. Çiftler maçında, iki oyuncu birden aynı anda topa dokunursa.

Durum 1: Oyuncu, birinci servisi attıktan sonra raket elinden fırlamış ve top yere düşmeden önce fileye çarpmıştır. Bu bir servis hatasımıdır yoksa oyuncu puanı kaybeder mi?

Karar: Servis atan oyuncu puanı kaybeder çünkü top oyunda iken raketi fileye temas etmiştir.

Durum 2: Oyuncu, birinci servisi attıktan sonra raket elinden fırlamış ve top servis karesinin dışına düştükten sonra fileye çarpmıştır. Bu bir servis hatasımıdır yoksa oyuncu puanı kaybeder mi?

Karar: Bu bir servis hatasıdır çünkü raket fileye değdiğinde top artık oyunda değildi.

Durum 3: Çiftler maçında atılan servis, servis karesinin dışına doğru giderken top yerde sekmeden önce karşılayan oyuncunun partneri fileye dokunmuştur.

Doğru karar nedir?

Karar: Karşılayan takım puanı kaybeder çünkü karşılayan oyuncunun partneri top halen oyunda iken fileye dokunmuştur.

Durum 4: Oyuncu topa vurmadan önce veya vurduktan sonra filenin hayali uzantısını geçerse puanı kaybeder mi?

Karar: Oyuncu her iki durumda da rakibinin oyun sahası alanına dokunmadıkça puanı kaybetmez.

Durum 5: Oyuncu top oyunda iken filenin üzerinden rakibinin sahasına atlayabilir mi?

Karar: Hayır, oyuncu puanı kaybeder.

Durum 6: Oyuncu raketini topa fırlatıyor ve raket topla birlikte rakibinin sahasına düşüyor. Rakip oyuncunun bu topa yetişme şansı yok. Puanı kim kazanır?

Karar: Raketini fırlatan oyuncu puanı kaybeder.

Durum 7: Atılan servis doğru kareye düşmeden önce top karşılayana veya partnerine çarpıyor. Puanı kim kazanır?

Karar: Servis ‘‘Net’’ değildi ise, servis atan puanı kazanır.

Durum 8: Kort çizgilerinin dışında bekleyen bir oyuncu bariz dışarı gitmekte olan bir topa vurur yada tutarsa karar ne olmalıdır ?

Karar: Top doğru şekilde karşılanmadığı sürece oyuncu puanı kaybeder.

Madde 19 – Topun Doğru Olarak Çevrilmesi

Eğer aşağıdaki durumlar oluşursa top kurallara uygun karşılanmıştır:

a. Kural 2 ve 18(d)’de belirtilenler dışında, top fileye, file direği/tekler sopasına, kordona yada çelik tele, orta banda veya file bandına çarptıktan sonra doğru sahaya düşerse; yada

b. Top oyuna girip doğru saha da sektikten sonra spin alarak veya uçarak tekrar netin arkasına geçerse, oyuncu Kural 18’i ihlal etmeden topu karşılarsa; yada

c. Kural 2 ve 18(d)’de belirtilenler dışında, top file direğininin dışından, üzerinden veya yanından hatta file direğine değerek doğru sahaya düşerse; yada

d. Top, tekler sopası ile file direğinin arasından ve file kordonunun altından fileye, file kordonuna ve file direğine değmeden doğru sahaya düşerse; yada

e. Oyuncunun raketi, kendi sahasında topa vurduktan sonra netin üzerinden geçer ve top doğru sahaya düşerse; yada

f. Oyuncunun vurduğu top, doğru sahada hareketsiz duran topa çarparsa.

Durum 1: Bir oyuncunun vurduğu top tekler sopasında çarptıktan sonra doğru sahaya düşüyor. Bu top kurallara uygun karşılanmış mıdır?

Karar: Evet. Ancak, eğer servis atışı esnasında top tekler sopasına çarparsa atılan servis hata olarak kabul edilir.

Durum 2: Top oyunda iken doğru saha da hareketsiz duran bir topa çarpıyor. Doğru karar ne olmalıdır?

Karar: Oyun devam eder. Ancak, eğer doğru topun karşılandığından emin değilsek, puan tekrarı yapılmalıdır.

Madde 20 – Rakibi Engellemek

Eğer bir oyuncu puan esnasında rakibinin kasıtlı bir davranışından dolayı engelleniyorsa puanı kazanır.

Ancak, bir oyuncu rakibinin kasıtsız bir davranışından dolayı veya oyuncuların kontrolünde olmayan kort dışından gelen bir engelleme de (demirbaşlar hariç), oynanan puan tekrarlanmalıdır.

Durum 1: Kasıtlı yapılmayan raketin topa iki kez teması engelleme midir?

Karar: Hayır. Kural 18(f)’e bakınız.

Durum 2: Bir oyuncu rakibinin engellendiğini düşünmüş ve oyunu durdurmuştur. Bu bir engelleme midir?

Karar: Hayır, oyuncu puanı kaybeder.

Durum 3: Oynanan top oyun esnasında kortun üzerinde uçan bir kuşa çarpıyor. Bu bir engelleme midir?

Karar: Evet, puan tekrarlanmalıdır.

Durum 4: Puan esnasında, puan başlamadan önce oyuncunun tarafında kortun üzerinde duran bir top yada başka bir nesne oyuncuyu puan başladıktan sonra engellerse, bu bir engelleme midir?

Karar: Hayır.

Durum 5: Çiftler maçında, servis atan ve karşılayan oyuncuların partnerleri nerede durabilirler?

Karar: Servis atan veya karşılayan oyuncuların partnerleri, filenin kendi taraflarındaki alanda, çizgilerin içinde veya dışında, istedikleri yerde ve pozisyonda bekleyebilirler. Ancak, bunu yaparken rakibi için bir engelleme oluştururlar ise engelleme kuralı uygulanır.

Madde 21 – Topun Çizgilere Düşmesi

Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.

Madde 22 -Topun Daimi Eşyalara Değmesi

Top yere düştükten sonra (ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant dışında) bir daimi eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu; yere düşmeden önce değmişse rakibi puanı kazanır.

Durum 1: Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu, topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar – O oyuncu puanı kaybeder.

Madde 23 – Hataların Düzeltilmesi

Tenis kurallarında her hangi bir hata yapılmış ise, prensip olarak oynanmış puanlar aynen kalır ve hata aşağıdaki maddeler izlenerek hemen düzeltilir:

a. Standart veya tie-break oyununda, eğer servis atan oyuncu yanlış yarı sahadan servis atmış ise hata farkedildiği anda düzeltilir ve servis skora bağlı olarak doğru yarı sahadan atılır. Eğer hata birinci servis hata olduktan sonra farkedilmiş ise bu hata kalır.

b. Standart veya tie-break oyununda, eğer oyuncular kortta yanlış sahadalar ise, bu hata farkedilir farkedilmez düzeltilmeli ve servis atan oyuncu skora bağlı olarak doğru sahadan servis atmalı.

c. Standart oyunda, servis atma sırası karışmış ise hata fark edildiği anda düzeltilmeli ve orijinal sırada servis atması gereken oyuncu servis atmalı. Ancak, bu hata oyun tamamlandıktan sonra farkedilmiş ise servis atma sırası setin sonuna kadar değiştiği şekilde devam eder. Bu durumda, top değişimi normalde yapılması gereken oyundan bir oyun sonra yapılır.

Hata farkedilmeden önce rakip tarafından yapılan servis hatası geçerli olmayacaktır.

Çiftler maçında, partnerlerden birisi diğerinin yerine yanlışlık ile servis atmış ve hata olmuş ise, servis sırasındaki yanlışlık fark edildiğinde, bu hata kalır.

d. Tie-break oyununda, servis atma sırası karışmış ve hata eşit sayıda puanlardan sonra farkedilmiş ise, hata derhal düzeltilir. Eğer hata tekli sayılardan sonra farkedilmiş ise, servis sırası değiştiği gibi kalır.

Hata farkedilmeden önce rakip tarafından yapılan servis hatası geçerli olmayacaktır.

Çiftlerde maçında, partnerlerden birisi diğerinin yerine yanlışlık ile servis atmış ve hata olmuş ise, servis sırasındaki yanlışlık fark edildiğinde, bu hata kalır.

e. Çiftler maçındaki standart veya tie-break oyununda servis karşılayan partnerlerin yerleri karışmış ise bu hata o oyunun sonuna kadar bu şekilde kalır. Aynı set içinde tekrar servis karşılama sırası gelir ise orijinal yerlerinden servis karşılarlar.

f. ‘‘Avantaj Set’’ oynanması gerekir iken oyunlar 6-6 olduğunda tie-break oyununa başlanmış ve sadece bir puan oynanmışsa hata hemen düzeltilir. Eğer hata ikinci puan için top oyuna girdikten sonra farkedilir ise, sete artık ‘‘Tie-break Set’’ olarak devam edilir.

g. ‘‘Tie-break Set’’ oynanması gerekir iken oyunlar 6-6 olduğunda standart oyuna oyuna başlanırsa; sadece bir puan oynanmış ise hata hemen düzeltilir. Eğer hata ikinci puan için top oyuna girdikten sonra farkedilir ise, sete oyunlar 8-8 olana kadar (veya üzeri çift sayılar) ‘‘Avantaj Set’’ olarak devam edilir, sonrasın da tie-break oyunu oynanır.

h. Final seti ‘‘Maç Tie-break’’ olması gerekirken, ‘‘Avantaj Set’’ veya ‘‘Tie-break Set’’ başlanırsa, sadece bir puan oynanmışsa hata hemen düzeltilir. Fakat ikinci puan için top oyuna girmiş ise, oyuncu veya takımlardan birisi 3 oyun alana kadar (ki seti kazanmış sayılır) set devam eder. Eğer oyunlar 2-2 olursa, ‘‘Maç Tie-break’’ oyununa başlanır. Ancak hata, beşinci oyunun ikinci puanı için top oyuna girdikten sonra farkedilirse, set ‘‘Tie-break Set’’ olarak devam eder. (Ek V’e bakınız)

i. Eğer top değişimi doğru zamanında yapılmamış ise, sıra tekrar yeni toplarla servis atması gereken oyuncuya/takıma geldiğinde top değişimi yapılır. Sonraki top değişimi, bu oyundan itibaren sayılarak kararlaştırılmış olan aralıkta yapılır. Top değişimi oyun içinde yapılmamalıdır.

Madde 24 – Oyunda Puanlama Şekli

a. Standart oyun

Standart oyunda skor, önce servis atanın puanı söylenerek aşağıdaki gibi anons edilir:

Puansız – ‘‘Sıfır’’

1. puan – ‘‘15’’

2. puan – ‘‘30’’

3. puan – ‘‘40’’

4. puan – ‘‘oyun’’

Eğer her iki oyuncu/takım üçer puan kazanmışlar ise, skor ‘‘berabere’’ olmuştur. Beraberlikten sonraki puanı kazanan oyuncu/takım ‘‘Avantaj’’ kazanmıştır. Eğer bir sonraki puanı da aynı oyuncu/takım kazanırsa ‘‘Oyun’’u da kazanmış olur.

Eğer tekrar ‘‘berabere’’ olursa, arka arkaya iki puan kazanan oyuncu/takım ‘‘Oyun’’u kazanır.

b. Tie-break oyunu

Tie-break oyunu esnasında puanlar ‘‘Sıfır’’, ‘‘1’’, ‘‘2’’, ‘‘3’’… olarak devam eder. Arada en az ‘‘iki’’ puan fark olmak şartı ile ‘‘7’’ puan alan ilk oyuncu/takım ‘‘oyunu’’ ve ‘‘seti’’ kazanır. Gerekirse, iki puan fark sağlanıncaya kadar tie-break oyunu devam eder.

Tie-break oyununa servis atma sırası gelen oyuncu başlar. Birinci puan oynandıktan sonra servis atma sırası rakibine (çiftler maçı ise servis sırası gelen oyuncuya) geçer ve bundan sonra oyuncular tie-break oyunu bitene kadar her iki puan için servis kullanırlar (çiftler maçında servis sıralaması set içindeki sıralama ile aynıdır ve öyle devam etmelidir).

Tie-break oyununa servis atarak başlaması gereken oyuncu/takım, bir sonraki setin ilk oyununa karşılayan olarak başlar.

c. Karar Puanı (NO-AD) METODU

‘‘Karar Puanı’’ servis atanın puanı önce söylenmek kaydı ile aşağıdaki şekilde uygulanır:

Puansız – ‘‘Sıfır’’

Birinci Puan – ‘‘15’’

İkinci Puan – ‘‘30’’

Üçüncü Puan – ‘‘40’’

Dördüncü Puan – ‘‘Oyun’’

Eğer her iki oyuncu/takım’da 3er puan kazanmış ise skor ‘‘Berabere’’ olur ve bir karar puanı oynanır. Servis karşılayan oyuncu/takım servisi, kortun sağ yarısındanmı, sol yarısındanmı karşılayacağına karar verir. Çift maçlarında servis karşılayan takımın oyuncuları yer değiştiremezler. Karar puanını kazanan oyuncu/takım, bu oyunu kazanmış olur.

Karışık çiftlerde, karar puanı için servis atan oyuncunun hemcinsi servis karşılayan olur. Karşılayan takımdaki oyuncular, karar puanı’nı karşılamak için yer değiştiremezler.

Madde 25 – Sette Puanlama Şekli

Set içindeki skor metodlarında değişik metodlar vardır. İlk iki ana metod ‘‘Avantaj Set’’ ve ‘‘Tie-break Set’’ metodlarıdır. Hangisinin uygulanacağı turnuvadan önce ilan edilir. Eğer ‘‘Tie-break Set’’ uygulanacağı ilan edilmişse, final seti’nin de ‘‘Tie-break Set’’ mi, ‘‘Avantaj Setmi’’ olacağı ilan edilmek zorundadır.

a. ‘‘Avantaj Set’’

Altı oyunu kazanan ilk oyuncu/takım ‘‘Seti’’ kazanmış olur. Ancak en az iki oyun farkla kazanılmış olması gerekir. Bu iki oyunluk fark sağlanana kadar sete devam edilir.

b. ‘‘Tie-break set’’

Altı oyunu kazanan ilk oyuncu/takım ‘‘Seti’’ kazanmış olur. Ancak en az iki oyun farkla kazanılmış olması gerekir. Oyunlar 6-6 olursa, ‘‘Tie-break oyunu’’ oynanır.

c. “Kısa Set”

En az iki oyun üstünlük olması kaydı ile, dört oyun kazanan ilk oyuncu/takım seti kazanmış olur. Oyunlar 4-4 olur ise tie-break oyunu oynanır. Buna alternatif olarak TTF’nin izni ile tie-break oyunu, oyunlar 3-3 olduğunda da oynanabilir.

d. “Kısa Set Tie-Break”

Sadece kısa set oynanırken, kısa tie-break oyunu da kullanılabilir. Beş puan kazanan oyuncu/takım o ‘‘Oyun’’ ve ‘‘Seti’’ kazanır. Puanlar 4-4 olduğunda karar puanı oynanır. Servis sırası ve sayısı aynı belirlendiği şekilde devam eder. Oyuncular/Takımlar ilk dört puandan sonra saha değişirler.

e. “Maç Tie-Break (7 Puan)”

Maç içinde set skoru 1-1 veya 2-2 (5 setlik maçlarda) olur ise, bir tie-break oyunu oynanır. Bu tie-break oyunu final seti yerine geçer.

En az 2 puan üstünlük ile ilk 7 puanı kazanan (6-6 olursa iki puan fark oluncaya dek devam eder) oyuncu/takım maç tie-break setini ve maçı kazanmış olur.

f. “Maç Tie-Break (10 Puan)”

Maç içinde set skoru 1-1 veya 2-2 (5 setlik maçlarda) olur ise, bir tie-break oyunu oynanır. Bu tie-break oyunu final seti yerine geçer.

En az 2 puan üstünlük ile ilk 10 puanı kazanan (9-9 olursa iki puan fark oluncaya dek devam eder) oyuncu/takım maç tie-break setini ve maçı kazanmış olur.

Not: Final seti yerine maç tie-break oyunu oynanır iken:

  • Orijinal servis atma sırası devam eder.

  • Çift maçlarında her setin başında oyuncular servis atma ve karşılama sırasını değiştirebilirler.

  • Maç tie-break oyununa başlamadan önce 120 saniye set arası dinlenme verilir.

  • Top değişimi sırası gelmiş olsa bile maç tie-break oyununa başlamadan önce toplar değiştirilmez.

Durum 1: Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla Tie-break istemine göre oyun oynanır ise, oynan puanlar geçerlimidir?
Karar – Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun Tie-break sistemine göre devam eder.

Durum 2: Müsabakadan önce Tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerlimidir?
Karar – Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde, müteakip oyun Tie -break sistemine göre oynanır.

Durum 3: Tie-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri, kendi sırası olmadığı halde servis atarsa, servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar – Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilir ise yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar muhafaza edilir.

Madde 26 -Set Sayıları

Maçlar, erkeklerde en fazla 5, kadınlarda ise en fazla 3 set üzerinden oynanır.

Madde 27 -Saha Görevlilerinin Vazifeleri

Başhakem, her türlü Tenis Kuralları konusundaki tek otoritedir ve Başhakem’in verdiği karar son karardır.

Eğer bir maçta kule hakemi var ise, maç süresince ortaya çıkabilecek sorunların çözümündeki son kararı kule hakemi verir.

Oyuncular, Tenis Kuralları’nın yorumunda kule hakemi ile aynı fikirde olmadıkları durumlar da Başhakem’i korta çağırabilirler.

Çizgi ve net hakemi olan maçlarda bütün çağrıları (ayak hatası çağrısı dahil) ilgili hakemler yapar. Kule hakemi eğer bariz bir hata yapıldığından emin ise çizgi hakemi ve net hakeminin kararlarını düzeltebilir. Çizgi ve net hakemi yok ise kule hakemi bütün çağrıları (ayak hatası dahil) yapmakla sorumludur.

Eğer çizgi hakemi çağrı yapamamış ise hemen kule hakemine işaret vermelidirki kararı kule hakemi versin. Eğer çizgi hakemi karar verememiş ise veya çizgi hakemi yok ise ve kule hakemi oyun içindeki bir durum için karar veremiyor (emin değil) ise, puan tekrarlanmalıdır.

Takım karşılaşmaların da eğer Başhakem kortun içinde oturuyor ise, oyun içindeki eylemsel sorunlarda da son karar Başhakem’indir.

Kule hakemi gerekli gördüğü herhangi bir anda maçı durdurabilir veya ara verebilir.

Başhakem hava karardığında veya hava koşullarına göre ve kortun koşullarının bozulması durumunda oyunu durdurabilir ve erteleyebilir. Eğer maç hava kararması nedeni ile ertelenecek ise bu, setin sonunda veya devam eden setin eşit (çift) sayılı oyunlarında yapılmalıdır. Ara verilen oyuna tekrar başlanır iken oyuncuların korttaki konumu ve puanları kaldığı yerden devam eder.

Kule hakemi veya Başhakem, oyunun devamlılığı ve ortaya çıkan kural ihlallerine bağlı olarak operasyonel kararları alır ve uygular.

Durum 1: Kule hakemi yapılan bir düzeltmeden sonra oyuncuya birinci servis hakkı vermiştir. Fakat karşılayan oyuncu, birinci servisin zaten hata olduğunu belirterek ikinci servisin tekrarlanması gerektiğini söylemektedir. Bu kararı vermek için Başhakem korta çağırabilir mi?

Karar: Evet. Kule hakemi tenis kuralları dahilinde (bu eyleme yönelik özel uygulamaya bağlı olarak) ilk kararı vermiştir. Buna rağmen, oyuncu kule hakemi ile aynı fikirde değil ise, o zaman Başhakem son (nihai) kararı vermesi için korta çağrılabilir.

Durum 2: Dışarıda çağrısı yapılan bir top için oyuncu içerde olduğunu iddia ediyor. Bu durum için Başhakem korta çağrılabilir mi?

Karar: Hayır. Eylemsel sorunlardaki tüm kararlar kule hakemi tarafından verilir (ilgili soruna bağlı özel durumun neyi gerektirdiğine bakılarak).

Durum 3: Kule hakemi, daha önce bariz bir hata yapıldığına inanıyor ise, puan bittikten sonra çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar: Hayır. Kule hakemi çizgi hakeminin bariz hatasını sadece hata yapıldıktan hemen sonra düzeltebilir.

Durum 4: Çizgi hakemi ‘‘dışarıda’’ çağrısı yaptıktan sonra oyuncu top içerde diyerek itiraz ediyor. Kule hakemi çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar: Hayır. Bir kule hakemi oyuncunun itirazı yada protestosu sonrası asla kararını değiştiremez.

Durum 5: Çizgi hakemi ‘‘dışarıda’’ çağrısı yapmıştır. Fakat kule hakemi, topu çok iyi göremez ve topun içeride olduğunu düşünür. Kule hakemi çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar: Hayır. Kule hakemi çizgi hakeminin bariz hata yaptığından emin ise düzeltme yapabilir.

Durum 6: Çizgi hakemi, kule hakeminin anonsundan sonra kararını değiştirebilir mi?

Karar: Evet. Çizgi hakemi, oyuncunun itirazı veya protestosu olmamak koşulu ile, yaptığı hatanın farkına varır varmaz kararını düzeltebilir.

Durum 7: Kule hakemi veya çizgi hakemi yaptığı ‘‘dışarıda’’ çağrısını içeride olarak düzeltir ise, verilecek doğru karar nedir?

Karar: Kule hakemi, yapılan ‘‘dışarıda’’ çağrısının her iki oyuncu için bir engelleme olup olmadığına karar vermelidir. Eğer bu çağrı bir engelleme ise, puan tekrarlanır. Engelleme değil ise, topa vuran oyuncu puanı kazanır.

Durum 8: Top karşı sahada sektikten sonra tekrar filenin üstünden geri gelirken oyuncunun nizami olarak topa yetişip vurma çabası rakibi tarafından engelleniyor. Doğru karar nedir?

Karar: Kule hakemi, puanın engellenen oyuncuya verilmesi veya puan tekrarı yapılması için engellemenin kasıtlımı yoksa istem dışımı yapıldığına karar vermesi gerekir.

Madde 28 – Oyunun Devamlılığı ve Ara Verme

Prensip olarak, oyun maçın başlamasından (maçın ilk servisi oyuna girdiği andan) maç bitene kadar durmadan devam etmelidir.

a. Puanlar arasındaki süre maksimum yirmibeş (25) saniyedir. Oyuncular oyun sonlarında saha değişimi yaparlar iken dinlenme süresi maksimum doksan (90) saniyedir. Ancak, her setin birinci oyunundan sonra ve tie-break oyunu esnasında, oyuncuların saha değişimi dinlenmeksizin yapılır.

Her setin sonunda maksimum yüz yirmi (120) saniyelik bir dinlenme süresi vardır.

Maksimum süre son puanın bittiği (topun öldüğü) andan itibaren sonraki puan için ilk servisin atıldığı ana kadar geçen süredir.

Turnuva organizatörleri saha değişimi olan doksan (90) saniyelik sürenin ve set aralarındaki yüz yürmi (120) saniyelik sürenin uzatılması talebi ile TTF’ye başvurabilir.

b. Eğer oyuncunun kontrolü dışında kıyafeti, ayakkabısı veya diğer gerekli malzemeleri (raket hariç) deformasyona uğrar veya değiştirilmesi gerekir ise, kendisine bu sorununu gidermesi için makul bir ek süre verilir.

c. Oyuncuya kondisyonunu düzeltmesi için fazladan bir süre verilmez. Ancak, oyuncu tedavi edilebilir bir sağlık sorunu geçirdiğinde, bu sorunu giderebilmek için bir kez, üç dakikalık ‘‘sağlık molası’’ isteyebilir. Eğer turnuvadan önce ilan edilmiş ise, sınırlı sayıda tuvalet/elbise değişimi molası alabilir.

d. Organisazyon, turnuva başlamadan önce ilan etmek koşulu ile maksimum on (10) dakikalık dinlenme süresi verebilir. Bu süre 5 setlik bir maçın 3ncü setinden sonra ve ya 3 setlik bir maçın 2nci setinden sonra alınabilir.

e. Turnuva organisazyonu aksi bir karar almadığı sürece ısınma süresi maksimum beş (5) dakikadır.

Madde 29 – Kaptanlık ve Talimat Verme

Herhangi bir şekilde oyuncu ile iletişim kurmak, öneri veya direktif vermek ‘‘Taktik Verme’’ olarak kabul edilir.

Takım maçlarında, sahada oturan takım kaptanları set aralarında ve oyun aralarında taktik verebilirler. Ancak, her setin ilk oyununun sonundaki saha değişimi ile tie-break oyunu saha değişimi esnasında taktik veremezler.

Bunun dışındaki bütün maçlarda taktik verilemez.

Durum 1: Eğer antrenör gizli bir şekilde el işareti ile taktik veriyorsa, oyuncunun bu şekilde taktik almaya izni var mıdır?

Karar: Hayır.

Durum 2: Eğer oyuna ara verilmiş ise oyuncu taktik alabilir mi?

Karar: Evet.

Durum 3: Oyuncu maç esnasında kortun içinde taktik alabilir mi?

Karar: Kort içinde taktik almanın izin verildiği turnuvalarda, oyuncunun önceden belirtmiş olduğu antrenörü kortun içine girip prosedürler ile belirlendiği şekilde taktik verebilir.

Madde 30 – Çiftler Oyununda Servis Karşılama Sırası

İlk oyunda servis karşılayacak takım, ilk oyun başlamadan önce ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. Aynı şekilde, ikinci oyun başlamadan önce de diğer takım ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. İlk puan için atılan servisi karşılayan oyuncunun partneri ikinci puan için atılacak servisi karşılar. Bu değişim sırası oyun ve set bitene kadar devam eder.

Servis karşılandıktan sonra takımdaki iki oyuncu da topa vurabilir.

Durum 1: Çiftler takımının bir oyuncusu rakiplerine karşı tek başına oynayabilir mi?

Karar: Hayır.

 

TEKERLEKİ SANDALYE TENİS KURALLARI

Tekerlekli sandalye tenisinde, aşağıdaki istisnalar dışında ITF Tenis kuralları geçerlidir.

a. Topun İki Kez Zıplaması

Tekerlekli sandalye oyuncusu topu iki kez sektirme hakkına sahiptir. Oyuncu, üçüncü kez zıplamadan topu karşı sahaya göndermek zorundadır. İkinci zıplayıs çizgilerin içinde veya dışında olabilir.

b. Tekerlekli Sandalye

Tekerlekli sandalye vücudun bir parçası olarak kabul edilir ve oyuncunun vücuduyla ilgili bütün kurallar tekerlekli sandalye için de uygulanır.

c. Servis

Servis şu şekilde atılacaktır:

  • Servis atmadan önce, servis atacak oyuncu sabit pozisyonda olmalıdır. oyuncu bundan sonra topa vurmadan önce bir itiş yapabilir.

  • Servis atışı, kenar çizgiyle orta servis işareti arasından ve tekerlekli sandalyeye değmeden gerçekleştirilmelidir.

  • Oyuncunun fiziksel engeli klasik şekilde servis atışına izin vermezse oyuncu veya bir yardımcı tarafından top bırakılarak atış gerçekleştirilebilir. Daha sonra maç boyunca hep aynı yöntem kullanılmalıdır.

d. Oyuncunun Puanı Kaybetmesi

* Oyuncu topu üç kez sektirirse,

* Aşağıda belirtilen Kural ‘‘e’’ ye bağlı olarak, top oyundayken oyuncu servis karşılarken, vuruş yaparken, dönmek veya durmak veya sabitlemek için ayağını veya belden aşağısını zemine veya tekerlekli sandalyeye karşı kullanırsa,

* Oyuncu topla buluşurken kalçası, tekerlekli sandalye ile temasını keser ise, Oyuncu puanı kaybeder.

e. Sandalyeyi Ayak ile İtme

  1. Oyuncunun fiziksel engeli klasik şekilde sandalyeyi itmesine izin vermez ise, bir ayağını kullanarak sandalyeyi hareket ettirebilir.

  2. Kural e-1’e bağlı olarak, oyuncu sandalyesini hareket ettirmek için bir ayağını kullanabiliyor olsa bile:

  1. Raketi ileri doğru sallarken ve topa vurduğu anda,

  2. Servis hareketi başladığı andan topa vurduğu ana kadar, ayağının herhangi bir bölümü zeminle temas edemez.

  1. Oyuncu bu kuralı ihlal eder ise puanı kaybeder.

f. Tekerlekli Sandalye / Engelsiz oyuncu Tenisi

Tekerlekli sandalye oyuncusu engelsiz oyuncu ile tekler ya da çiftler maçı yaparken, partner veya rakip olduklarında, engelli oyuncu Tekerlekli Sandalye Tenis Kuralları’na, engelsiz oyuncu Tenis Kuralları’na göre değerlendirirler. Örneğin: engelsiz oyuncu topu bir kez sektirebilirken engelli oyuncu topu iki kez sektirebilir.

 

REKLAMLAR

1. File direğinin merkezinden 91,4cm uzaklıkta, oyuncuların görüşüne ve oyununa engel olmamak koşulu ile fileye reklam takılmasına izin verilir.

Kulüp veya Federasyon Logosu (Ticari markalar hariç), netin alt kısmına, netin üst kısmından 0,51m. mesafede oyuncuların görüşlerini engellemeyecek şekilde yerleştirilebilir.

2. Oyuncuların görüşlerine ve oyun şartlarına engel olmadığı sürece kortun arka ve yan kısımlarına reklam, diğer işaret ve materyaller konulabilir.

3. Oyuncuların görüşlerine ve oyun şartlarına engel olmadığı sürece kortun zeminine sadece çizgilerin dışında olan alanlara reklam amaçlı işaretler ve materyaller konulabilir.

4. Yukarıdaki paragraflarda sözü geçen (1), (2) ve (3) maddelere rağmen, fileye, kortun yanlarına ve arkasına, kort zemininde çizgilerin dışına konulacak reklamlar ve işaretler, oyuncuların görüşlerine ve oyunlarına engel olan beyaz, sarı ve diğer açık renkleri içeremezler.

5. Kortu belirleyen çizgilerin içine reklam amaçlı materyal ve işaret konulamaz.

TENİS SÖZLÜĞÜ

Ace:Servis vuruşu ile, rakibin topa değmesine fırsat vermeden, direkt olarak kazanılmış sayı.
Approach shot (Yaklaşma Vuruşu): Topla, kendi orta sahasında buluşup, devamında fileye yaklaşılan vuruş
Avantaj:Oyun içinde beraberlikten sonra alınan ilk sayı.
All-rounder:Hem hücum, hem de savunma becerileri gelişmiş, kortun her yerinde vuruş kullanabilen, komple oyuncu.
Ayak Hatası (Foot fault):Servis atışı sırasında oyuncunun topa vurmadan önce arka çizgiye veya sahanın içine ayağı ile değmesi sebebiyle, geçersiz sayılan servis hakkı.
Back court (Geri saha):Tenis sahasının arka çizgiye yakın olan bölgesi.
Backhand: Rakipten yere sekerek gelen topun, sağlaklar için vücudun solundan (solaklar için tam tersi) alınarak yapılan vuruş
Geri çizgi (Base line):Tenis sahasının fileye paralel olarak en gerisini sınırlayan çizgi.
Berabere (Deuce):Oynanan oyunlarda sayıların 40-40 olması.
Basit Hata (Unforced error):Rakibin hiçbir etkisi olmadan yapılan hata.
Çapraz top (Cross court): Topun, sahanın herhangi bir yarısından yan çizgiye göre çapraz yönde vurulması
Çift Hata (Double fault):Servis vuruşunda topun hedef servis alanına üst üste iki kez isabet ettirilememesi. Bu durumda servis atan oyuncu puanı kaybeder.
Çim Kort:Geleneksel olarak tenisin üzerinde ilk olarak oynanmaya başlandığı kort zemini. Bakımı masraflı olduğundan ve zaman aldığından gittikçe daha az tercih edilmektedir. Hızlı bir oyun için idealdir.
Çizgi Hakemi (lines person):Belli bir çizgiden sorumlu olarak görevi, topun oyun sahasına düşüp düşmediğini kontrol eden hakem. Kararları kule hakemince onaylanır.
Drive:Genellikle az falsolu ve düze yakın olarak vurulan vuruş şekli.
Forehand: Rakipten yere sekerek gelen topun, sağlaklar için vücudun sağından (solaklar için tam tersi) alınarak yapılan vuruş
İkinci Servis:Başarısız olan birinci servisin ardından atılan ikinci servis.
Koridor:Tekler çizgisi ile çiftler çizgisi arasında kalan alan.
Kort:Tenis sahası.
Kısa Vuruş:Rakip sahanın fileye yakın kısmına hedeflenen alttan falsolu, kısa vuruş.
Karşılayan:Servis topunu karşılayan oyuncu.
Küt Vuruş (smaç):Yükselerek gelen bir topa, servis vuruşuna benzer bir teknikle yapılan vuruş.
Kesik vuruş (slice):Topa alttan falso vererek yapılan vuruştur.
Lucky Loser (Şanslı kaybeden):Eleme turnuvalarında son turda kaybedip, ana tablodan çekilen bir oyuncunun yerine dahil edilen oyuncu.
Lob (aşırtma):Fileye yaklaşan rakip tenisçiyi zor durumda bırakmak için arkasına doğru yapılan yüksek aşırtma vuruş.
Let:Topun fileye dokunarak geçerli servis alanına düşmesi. Bu durumda servis atışının tekrarlanması gerekir.
Maç Puanı (Match point):Tenisçinin, maçı kazanmak üzere ihtiyaç duyduğu son puan.
Merkez Nokta:Arka çizgiyi ortadan ikiye ayıran çizgidir.
Mid Court (Orta Saha): Sahanın servis çizgisi cıvarında kalan bölümü.
Mini-break:Tie-break esnasında rakibin servis attığı puanlardan birinin kazanılması.
Orta Saha: bkz. Mid Court
Oyun (Game):Tenis skor sisteminde en ufak birim olan puanlardan, rakibe iki fark yaratmış olmak kaydı ile en az dördünün kazanıldığında oluşturulan skor bölümü. Bu skor sisteminde puanların oyunlara tamamlanıyor olduğu gibi, oyunlar setlere, setler de maçın bütününe tamamlanır
Overrule (Düzeltme):Kule hakeminin çizgi hakemleri tarafından verilen bir kararı değiştirme ya da düzeltme hakkı.
Paralel Top (Down the line):Topun, kortun herhangi bir yarı sahasından, yan çizgiye paralel yönde vurulması
Penaltı Puanı:Kurallara aykırı davranış sebebiyle, rakibe puan eklenmesi.
Ralli:Servis atışından sonrasında, topun, sahanın gerisinde konumlanmış oyuncular arasında gidip, gelmesi (varan gelen)
Receiver (Karşılayan): Servis topunu karşılayan oyuncu.
Return:
Servis karşılama
Servis (Serve):Her puanı başlatırken kullanılan ve topu dikey yukarı fırlattıktan sonra yapılan vuruş.
Servis Kırılması (Break):Servis atan oyuncunun buoyunu kaybetmesi
Sert Zemin (Hard court):Zemini asfalt, beton veya benzeri malzemeden yapılmış olan kort.
Seribaşı (seeding) sistemi:Turnuvaya katılan en iyi oyuncuların, fikstürün önceden belirlenmiş özel bölümlerine yerleştirilerek, turnuvada birbirleriyle mümkün olduğunca geç karşılaşmalarını sağlayan sistem.
Servis Vole:Servis attıktan sonra oyuncunun öne hareketlenerek, bir sonraki vuruşu top yere değmeden, havadeyken alması
Set:Her set 6 oyundan oluşur.5-5 Berabere durumunda oyun yediye uzar. 6-6 durumunda tie-break oynanır.
Set Puanı:Seti kazanmak için gereken son puandır.
Smaç:bkz. Küt vuruş
Swing:Raketin, kavisli hareketlerle savrulması
Sweet spot (Tatlı nokta):Raket üzerinde tellerin geometrik merkezinin biraz altında bulunan ve tel esnekliğinin ve buna bağlı olarak vuruş hızının en yüksek olduğu bölge.
Toprak Kort:Zeminin en üst tabakası genellikle kiremit tozundan yapılmış olan ve topun üzerine değdiğinde göreceli olarak yavaşlayarak sıçradığı saha zemini.
Tel çekmek:Raketin çerçevesi içine belli bir örgü şekli ile ve değişik malzemelerden yapılmış olabilen tellerin gerilmesi.
Tatlı Nokta:bkz. Sweet spot
Tie-break:Bir sette oyunların 6-6′lık beraberliğe gelmesinden sonra oynanan oyundur. Bu oyunda puanlar nümerik olarak (1, 2, 3vs) sayılır ve İki farklı olmak üzere yedi sayıya ilk ulaşan oyuncu seti kazanır
Unforced error :Bkz. Basit hata
Vole:Rakipten gelen top fileyi geçtikten sonra henüz yere değmeden, havadan alınarak yapılan vuruş.
Vuruş eli (Dominant hand): Raketi savururken, büyük oranda katkıda bulunan el
Yaklaşma Vuruşu: Bkz. Approach shot
Yarım Vole:Topun yere değmesiyle birlikte yapılan vuruş.
Yardımcı el (Non-dominant hand):Raketi savurmaya, diğerine göre daha az katkıda bulunan el

ANTRENÖR SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye’de 5 kademeli bir antrenör eğitim sistemi bulunmaktadır. Birinci kademe belgeye sahip bir antrenörün ancak, daha yüksek kademedeki bir antrenörün sorumluluğunda yardımcılık yapma yetkisi bulunur. İkinci kademe antrenör yeni başlayan ve az bilenlere eğitim vere yetkinliğine sahipken, kademesinin yükseldiği oranda daha yüksek performans seviyesindeki oyuncuları çalıştırabilir anlamına gelir.

Antrenörü seçerken mutlaka özgeçmişinden, oyunculuk eğitimi, oyunculuk deneyimi, antrenörlük eğitimi, antrenörlük deneyimi ve ingilizce bilgisi konularında bilgi edinilmelidir. Bu bilgiler, eğitim alınması arzu edilen yaş ve performans grubundaki yetkinlikleri ve deneyimleri ortaya koyacaktır. Örnek olarak, çocukları eğitecek bir antrenörün, antrenörlük belgesinin yanısıra, eğitimcilik becerilerinin yüksek olması bir avantaj teşkil eder. Başka bir örnekte ise, yüksek performans oyuncularını eğitecek bir antrenörün, antrenörlik belgesinin yanısıra, oyunculuk becerileri ve deneyimleri ile, uluslararası turnuva katılımları için ingilizce seviyesi avantaj teşkil edecektir.

Antrenörün özgeçmişini incelemenin yanısıra, öğrencilerinden ve öğrenci velilerinden görüş ve referans almak da çok önemli ipuçları verecektir.

Sadece tenis ile ilgili olarak değil de, antrenör aynı zamanda (özellikle çocuk yaştakiler için) bir rol modeli teşkil ettiği için, etik tutumu, davranış tipi ve insani değerleri konusunda da bilgi edinmeye gayret etmelidir.

Antrenörün çalıştığı ortamın, öğrencinin ihtiyaçlarına uzun vadede ne kadar destek olabileceği de dikkat edilmesi gereken başka bir konudur. Örnek olarak, tenisi gerçekten sevdiği ve uzun süre oynamak istediği belli olan bir çocuğun, altyapı eğitim sistemi güçlü bir tenis kulübü ortamında eğitim alması büyük avantaj teşkil edecektir.

BESLENME

Önemli olan sporcunun, vücudunun ihtiyaçları doğrultusunda beslenmesidir.

Besinler içeriklerine göre şu bölümlere ayrılırlar;

  • Karbonhidratlar (vücudun enerji kaynakları),

  • Proteinler (vücudun yapı taşları),

  • Su (vücudun besin taşıyıcısı ve ısı ayarlayıcısı),

  • Yağlar (vücudun enerji deposu),

  • Vitaminler ve mineraller (besinlerin vücuda fayda sağlaması için gerekli aracılar).

Tenisçiler, tüm besin maddelerini dengeli bir şekilde almalıdır, yani dengeli beslenmelidirler.

Genel olarak, yüksek enerji ihtiyaçlarını ağırlıklı olarak karbonhidratlardan almalı ve açık havada ve sıcakta vücutlarındaki yüksek ısı üretimi sebebiyle de bol miktarda su tüketmelidirler.

Performans oyuncularının beslenmesi, kişiye özel ölçümler sonrası, gene kişiye özel olarak düzenlenmelidir.

TENİS MALZEMELERİ

Top

Tenis topları, çapları, ağırlıkları ve sıçrama özelliklerine göre 4 kategoriye ayrılırlar;

  • Kırmızı top: ufak çocuklar ve çok yeni başlayanlar için

  • Turuncu top: çocuklar ve az bilenler için

  • Yeşil top: gelişmiş çocuklar ve orta seviye oyuncular için

  • Sarı top: gençler ve yetişkinler için

Ebeveynlerin antrenörlerinden, kullanılan topların çocuklarının vücut ve oyun seviyelerine uygun olup, olmadığı bilgisini teyid etmeleri önemlidir.

Toplar hakkındaki daha detaylı bilgilere, Tenis Kuralları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kort

Standart tenis kortu, 23,77 m uzunluğunda ve 10,97 m genişliğindeki bir dikdörtgen şeklindedir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23m ‘dir.

Aynı tenis toplarında olduğu gibi, çocukların vücut ve oyun seviyelerine uygun olması açısından farklı büyüklükte eğitim kortları bulunmaktadır;

  • Kırmızı seviye tenis kortu, kırmızı toplarla ve standart kortun yaklaşık %30 büyüklüğünde bir alanda

  • Turuncu seviye tenis kortu, turuncu toplarla ve standart kortun yaklaşık %60 büyüklüğünde bir alanda

  • Yeşil seviye tenis kortu ise, yeşil toplarla ve standart büyüklükteki alanda oynanır.

Tenis kortları hakkındaki daha detaylı bilgilere, Tenis Kuralları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kort Tipleri

Beş ana türde kort zemini bulunmaktadır. Her farklı zeminde topun sekiş özellikleri de farklı olduğu için, üzerinde oynanan oyun görece olarak birbirinden farklı hızlarda gerçekleşir.

En bilinen beş kort türü:

  • Toprak Kort

  • Çim Kort

  • Sert Kort

  • Halı Saha Kort

  • Sentetik Kort

Raket ve raket teli

Uygun raket ve tel seçimi ile ilgili genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bu seçim, oyuncunun kişisel özelliklerini ve oyun seviyesini göz önüne almayı gerektirmenin yanı sıra, sakatlık riski ile de ilgili bir konu olduğu için mutlaka, yetkin bir antrenör veya deneyimli bir spor mağaza yetkilisine danışılarak yapılmalıdır.

Tenis raketlerinin başlıca özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Raketin uzunluğu: Tenis raketlerinin uzunlukları inch cinsinden belirtilir ve yetişkin bir tenisçinin, fiziksel özellikleri, oyun seviyesi ve oyun tarzı özelliklerine uygun olarak, 27-29 (68,58-73,66 cm) arasında değişir. Büyük çoğunlukla kullanılan raket uzunluğu 27’dir. 29 inch raketler, kısa boylu ve kol uzunluğu az olan oyuncuların vuruşlarına, manivela kuvveti eklemek üzere tasarımlanmıştır, fakat bu raketleri hızlı hareket ettirmek zordur. Yetişkin raketlerinin yanısıra, çocukların boyları ve oyun seviyelerine göre, uzunlukları 21, 25 ve 26 inch (53.3, 63,5 ve 66cm) olarak değişen çocuk raketleri bulunmaktadır.

  1. Raketin ağırlığı: Bu parametre ‘statik ağırlık’ ve ‘savurma ağırlığı’ olarak iki alt bölüme ayrılır. Statik ağırlık, raketin terazi üzerindeki ağırlığıdır ve genelde 270-350 gram arasında değişir. Savurma ağırlığı ise, statik ağırlık ile raketin denge noktasının bir kombinasyonudur ve genelde 260-340 arasında değişir. Bir raketin savurma ağırlığı ne kadar düşük ise raketi hızla savurmak o kadar kolay olur ve aksine, ne kadar yüksek ise, o kadar zor olur. Narin vücutlu ve yeni başlayan-orta seviye oyuncular için statik ağırlık derecesi düşük ve savurma ağırlık derecesi yüksek raketler, ileri seviye-profesyonel oyuncular için ise, statik ağırlık derecesi yüksek ve savurma ağırlık derecesi düşük raketler işlevseldir.

  2. Raketin kafa büyüklüğü: Raketlerin kafa büyüklükleri inch-kare cinsinden belirtilir. 85-96 olanlar küçük kafa, 96-106 olanlar orta,107-115 olanlar büyük kafa olarak tanımlanıyor. Orta ve iyi seviye oyuncuların büyük çoğunluğu orta büyüklükte raketlerle oynamaktadırlar. Küçük kafa raketlerle az sayıda erkek profesyoneller oynarken, büyük kafa raketlerle ise bazı ileri yaştaki senyör tenisçiler oynamaktadır. Genel kural olarak kafa büyüklüğü azaldıkça, vuruş kontrolü artar, ama aynı oranda da, oyuncunun hassas savurabilme becerisinin yüksek olması gerekir. Kafa büyüklüğü arttıkça bir raketin ‘affedicilik’ özelliği artar. Bu raketlerde topla tellerin tam ortasını buluşturamasanız da top karşı sahaya gider, fakat o oranda da hassas hedefleme zorlaşır.

  3. Raketin sertliği: Bu parametre de, malzeme sertliği ve profil kalınlığı olarak iki alt bölüme ayrılır. Raketin sertlik ölçüsü RA cinsinden belirtilir ve genelde 50-70 arasında değişir. RA değeri yükseldikçe raketin sertliği ve buna bağlı olarak vuruş gücü de artar. Fakat sert raketlerle yapılan vuruşlardaki topun, bilek ve kol üzerindeki geri tepmesi ile birlikte, sakatlanma riski de artar ve bu konuya özellikle dikkat edilmelidir.

  4. Raketin tellerinin açıklık oranı: Raketlerde dikey tellerin sayısı 16-18, yatay tellerin sayısı da 18-20 arasında değişebilir. Tel sayısının fazlalığı, daha sık bir tel örünümü ve dolayısıyla vuruş hissinin sertliğine, sayının azlığı ise, daha seyrek bir tel örünümü ve dolayısıyla vuruş hissinin daha yumuşak ve konforlu olmasına neden olur. Seyrek örülümlü tellerle topa falso vermek daha kolaylaşır, fakat tellerin ömrü de görece olarak kısalır.

  5. Raket sapı kalınlığı: Raket sapları, oyuncunun el büyüklüğüne göre 1-4 numara arasında değişmektedir. Kaba bir ölçü olarak raket sapı rahatça tutulduğunda, baş parmağın ayası ile diğer parmaklar arasında yaklaşık bir parmak kalınlığı kadar boşluk kalması, aşağı yukarı uygun bir sap kalınlığının göstergesidir.

Raket tellerinin özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:

  1. Tel malzemesi: Teller, yapıldıkları malzemeler ve yapım şekilleri açısından farklılık gösterirler. En esnek ve konforludan, en sert ve dayanıklı olma özelliklerine göre; doğal bağırsak, çok örgülü (multifilament) ve polyester olarak sıralanırlar. Raketlerin tel kalınlıkları gauge cinsinden verilir ve en fazla kullanılan tel kalınlıkları 16 (daha kalın) ve 17’dir (daha ince). Bir telin kalınlığı azaldıkça esnekliğ ve vuruş konforu artar, fakat dayanıklılığı azalır.

  2. Tel gerginliği: Oyuncuların tel gerginlikleri genelde 20-27 kg arasında değişmektedir. Raket tellerinin fazla gergin olması, raketin atış gücünü azaltıp, kontrol özelliğini artırır, fakat aynı zamanda, yapılan vuruşlardaki topun, bilek ve kol üzerindeki geri tepmesi ile birlikte, sakatlanma riski de artar. Raket tellerinin fazla gevşek olması, raketin konforunu ve vuruş gücünü artırır, fakat aynı zamanda kontrolünü ve hassas hedefleme özelliğini de azaltır.

Tenis Ayakkabısı

Raket ve raket telinin yanısıra, bir tenisçinin en önemli malzemesi uygun bir tenis ayakkabısıdır. Oynanan kort zeminine göre farklı taban özelliklerine sahip tenis ayakkabıları üretilmektedir. Ayrıca, tenise özgü hareketlerde ayak bileğinin stabil kalabilmesi açısından tenis ayakkabıları diğer spor ayakkabılarından farklı bir tasarıma sahiptir. Bu sebeplerden dolayı tenis oynarken başka bir spor ayakkabısı kullanılmaması büyük önem taşımaktadır.

ENGELLİLER İÇİN TENİS

Tenis herkesi içeren bir spordur, insanlara sadece fiziksel durumlarını ve koordinasyonlarını geliştirme imkanı sunmaz, aynı zamanda sosyal beceriler, özsaygı ve bağımsızlık kazanılmasına da yardımcı olur.

Bu yüzden, mevcut kuralları ile veya uygun hale getirilmiş kurallar ile engelli insanlarımız da her türlü tenis aktivitesinin içinde yer alabilirler. Her geçen gün daha fazla antrenörümüz engelli kişiler ile çalışmak için desteklenmektedir.

Daha fazla bilgi için Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ile iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye Özel Sporcular Tenis Federasyonu Resmi Web Sitesi

www.tossfed.gov.tr

ÇOCUĞUNUZA YARDIMCI OLUN

TENİS EĞİTİMİ

Tenis eğitimi, tahmin edileceği gibi, oldukça karmaşık ve uzunlamasına zamana ihtiyaç olan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yapılan doğrular ve hatalar, belirli bir süre sonra ortaya çıkar. Tenis eğitiminin en can alıcı bölümü, sporcuya uygun çalışma planını belirlemek, bunu mümkün olan en üst düzeyde uygulamak ve sonunda da maksimum performans elde etmektir.

Tenis antrenörlüğü ya da eğiticiliği 3 temel bileşene sahip olmalıdır. Bilimsellik, sanatsallık, denemeler ve hatalar toplandığında kaliteli ve düzeyli antrenmanı oluştururlar.

Her geçen gün dünyadaki müsabaka ya da rekreasyon tenisine katılan çocuk sayısı artmaktadır. Uluslararası Tenis Federasyonu 12-18 yaş arası turnuvalar ve karşılaşmalar organize ederken birçok ülkede 10 yaş altı ulusal şampiyonalar da organize edilmektedir. 10 yaş altındaki çocuklara tenis oyununu tanıtmak ve uygun tekniği geliştirmelerini sağlamak için düzenlenen turnuvalarda raket, top ve kort çocuklara uygun hale getirilerek ulusal müsabakalar düzenlenmektedir.

Çocukluk çağında büyüme ve gelişme nispeten sabit iken, bu dönemde motor gelişim oldukça hızlıdır ve puberteden itibaren kız ve erkeler arasındaki fark artar. Düzenli yoğun fiziksel aktivite çocuğun büyümesini etkilemez. Şüphesiz ki, tenis zihinsel ve fiziksel olarak çocuğu olumlu etkiler. Düzenli tenis oynamak çocuğun fiziksel ve psikolojik sağlığına tahmin edilenden daha çok katkı sağlar. Bu katkılar daha çok çocuğun fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişiminde ortaya çıkar.

Ebeveynlerin ve antrenörlerin sporu ve özellikle tenisi çocukların kendi gelişimini yöntebilmeleri konusunda önemli bir araç olarak da görebilmesi gerekir. Tenis, bu açıdan bakıldığında kazanma-kaybetme ilişkisinin çok daha ötesinde etik ilkelere inanan, sorumluluk sahibi ve saygıyı temel alan bireylerin gelişimini düşünmeyi amaçlayabilen bir spor dalı olarak görülmelidir.

TENİS, ÇOCUK ve FİZİKSEL GELİŞİM

-Aerobik ve kalp dolaşım sistem sağlığının gelişimini destekler.

-Anaerob sistem gelişimi sayesinde çocuğun kısa süreli patlayıcı aktiviteleri gerçekleştirme ve dinlenme sırasında bu özellikleri tekrar yerine koyma kapasitesini arttırır.

-Çabuk hareketler sırasındaki hız atlama, sıçrama, adımlama ve sürati ivmeli bir şekilde yapma becerisini geliştirir.

-Hareketlenme sırasındaki ön sezileme (anticipation), tepki zamanı hızı ve patlayıcı kuvvet becerisinin gelişmesine katkı sağlar.

-Çocukların antrenmanlarda yaptığı yüzlerce durma ve koşma hareketi sayesinde bacak kuvvetleri artar.

-Genel beden koordinasyonları gelişir. Korttaki hareketlerini kontrol etmek için büyük kas gruplarını kullanır ve bu sayede kaba motor becerileri (Gross) gelişir.

-Açılı vole vuruşları, aşırtma vuruş ya da diğer teknik uygulamaları kullanırken teknik varyasyonlar sırasında da ince (fine) motor becerileri gelişir.

-Çeviklik, çabukluk ve hareketlilik becerileri gelişir.

-Yüzlerce kez yaptığı durma ve hareketlenmeler sayesinde dinamik dengeleri gelişir.

-Tenis antrenmanları sayesinde kemik kuvveti ve yoğunluğu artar.

-Bağışıklık sistemleri gelişir ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanırlar.

-El göz koordinasyonunu geliştirir. Esneklikleri artar.

TENİS, ÇOCUK ve PSİKOLOJİK GELİŞİM

-Çocukların etik ve disiplin davranışları gelişir.

-Hata yönetimi ve sorumluluk duygusu gelişir.

-Zor şartları yönetme duygusu gelişir.

-Çocuklar stresle etkin başa çıkma yöntemleri geliştirir.

-Uygun düzeydeki tenis antrenmanları çocukların tükettiklerini nasıl geri kazanacağını öğretir.

-Uygun stratejileri planlama ve gerçekleştirme becerisi kazandırır.

-Problem tasarlamayı, problem çözümünü, saygıyı temel alan sporculuğu, merhametlice kazanmayı ve onurlu bir şekilde kaybetmeyi öğretir.

-Ekip çalıştırmasını öğretir ve sosyal becerilerini geliştirir.

-Neşeli olmayı ve eğlenebilmeyi; ilişki yönetimini öğretir.

-Kendi gelişimini yönetebilmeyi öğretir.

Fiziksel kapasiteler ile ilgili olarak da, tenis oyunu çocukların gücünü, kuvvetini, anaerob performansını, esnekliğini, çevikliğini ve tüm koordinatif ve kondisyonel özelliklerini geliştirir. Antrenman programları planlanırken çocukların bu gelişimsel özellikleri göz ardı edilmemelidir.

Her yaş grubunun tenis eğitim ihtiyaçlarının birbirinden farklı olacağı gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

TENİS EĞİTİMİ TEMEL ÖZELLİKLERİ

-Tenis oyunu fiziksel ve zihinsel dayanıklılık gerektirir. Ayrıca tenis çocuklar için oldukça keyifli ve onların gerek fiziksel gerekse zihinsel sağlığını geliştiren bir spordur.

-Çocuklar, zaten gençlik dönemlerinde tenistekine benzeyen hareketleri içeren oyunlar oynarlar. Tenis eğitimi sırasında tenisteki temel hareketler bu doğal becerilere eklenebilir. Sonuçta doğal hareketler içeren tenis temel teknikleri ortaya çıkar. Aslında tenis eğitimlerinde çocuğun doğasından getirdiği hareketleri kullanarak tenis temel becerilerini (fundamentals) yapması desteklenmelidir.

-Sporcu eğitimin tüm aşamalarında, antrenman sırasında kendini güven içerisinde hissetmelidir.

-Sporcu tüm eğitim aşamalarında optimum düzeyde motive edilmiş olmalıdır.

-Sporcunun hedef koyması desteklenmeli ve bu amaçlar antrenör tarafından gerçekçi olarak anlaşılmalıdır.

-Sporcu kendisini geliştirebilen eğitim sürecini hisseder ve o eğitime katılmak ister.

-Sakin ve neşeli bir eğitim ortamı öğrencinin dikkatini maksimize eder.

-Çocuklar eğlenerek öğrenmeyi severler. Bu ebeveynleri de olumlu etkiler.

-Alıştırmalar grubun ortak beceri düzeyine uygun olmalıdır. Uygulamalar zor ya da kolay olmamalıdır. Bu nedenle çocukların vücut ölçülerine uygun oranda değiştirilmiş alan ölçüleri kullanılmalıdır. örneğin; mikro, mini ve midi kortlar, farklı sıçrama kapasitesine sahip toplar ya da farklı ölçülerde raketler kullanmak gibi.

-Eğer yapılacaksa açıklamalar açık, kısa ve gerektiği yerde olmalıdır.

-Eğitim alanında ve alıştırma seçiminde güvenlik ve emniyet ihmal edilmemelidir ve gerekli disiplin sağlanmalıdır.

-Tenis alıştırmaları sırasında olabildiğince zengin araç gereç ve yöntem kullanmak sporcunun motive olmasını kolaylaştırır.

-Öğrencinin, öğretilmek istenen beceriyi keşfederek öğrenmesine ortam hazırlanmalıdır. Bu konu tenis eğitimi için oldukça önemlidir. Eğitici topu atış şekliyle ve sporcunun hareketlerine uygun sınırlılıklar getirerek, öğrencisinin keşfederek öğrenmesine yardım edebilir. Keşfederek öğrenme ortamı tenis eğitiminin tüm aşamalarında kullanılmalıdır.

-Çocuklara önce tenis oyununun temel hareketleri öğretilmelidir. Bu öğretim olabildiğince oyunlar ile bezenmiş, çocuğun doğasına uygun ve gelişimini destekler nitelikte olmalıdır. Örneğin oyunlar sırasında kullanılan top atma ve tutma hareketleri tenisteki hareketlere benzer nitelikte olabilir.

-“Kortun farklı bölgelerinden değişik konuşumlarda çeşitli vuruşları yapabilme yeteneği” olarak da tanımlanabilen tekniğin eğitimi ihmal edilmemeli ve büyük hataların dışında gelişimi doğal akışına bırakılmalıdır.

-“Teknik becerileri stratejik olarak planlayıp kullanma yeteneği” olarak da tanımlanabilen taktik yeterlilikler ise gerçeğe uygun olarak öğretilmeli ve sporcunun antrenmanda pekiştirdiği taktikleri müsabaka sırasında özgürce denemesine izin verilmelidir.

-“Müsabaka ve antrenmanın tüm evrelerinde kondisyonel özellikleri maksimum düzeyde sürdürebilme yeteneği” olarak da tanımlanabilen fiziksel özelliklerin uygun yaş dönemlerinde çalıştırılması ve olgunlaştırılması sağlanmalıdır. Fiziksel yeterlilikler antrenmanda yüklenebilirliği sağlayan ve antrenörün hareket kabiliyetini arttıran unsurlardandır.

-“Performans süresince duygusal ve zihinsel yeterliliklerin kontrol edilmesi ve bunları yeniden düzenlenmesi” olarak da tanımlanabilen psikolojik yetiler uygun yaş dönemlerinde çalıştırılmalıdır.

Belirtilen tüm noktaların ötesinde, dünyada çocuklar ile yer alan çalışmalarda çocukların (özellikle ergenliğe kadar olan yaş grubunda) spora temel olarak arkadaşları ile beraber olmak, eğlenmek ve mutluluk amaçlı geldiği; ebeveyn ve antrenörlerin ‘kazanmak’ gibi beklentilerinin çocukların neredeyse hiçbir şekilde önceliklerinin olmadığı bilinmesi gerekmektedir. Burada çocuğun beklentisinin karşılanmasının temel öncelik olduğu ve sporun-tenisin sürdürülebilirliği açısından da önem kazanmaktadır. Aksi durumlarda, 14 yaşına kadar olan sporcuların yüzde 70’nin spordan çekildiği yine araştırmalar ile ortaya konulmaktadır.

TEMEL YAKLAŞIM: ÇOCUĞA YARDIMCI OLMAK

ANTRENMAN ve YARIŞMALAR

Çocuğunuzun tenis eğitiminin değişik evrelerinde yaptığı antrenmanın ve yarışmaların miktarının ve tipinin başarılı bir sporcu olmasında büyük etkisi vardır.

Çocuğunuzun başlangıçta her hafta ne kadar antrenman yapması gerektiğini, yeni seviyelere geçerken neler yapılmasının lazım olduğunu ve bunları nasıl yönetebileceğinizi öğrenmeniz faydalı olacaktır.

İdeal Tenis Eğitim Programı ve Yararlanaılabilecek İpuçları

Karar vermekte en çok zorlanacağınız konulardan birisi çocuğunuzun tenis eğitimini nerede alacağıdır. Bir tenis eğitim merkezine veya bir tenis kulübüne bağlı olsanız bile çocuğunuzun aldığı eğitimin doğru ve alabileceği en iyi eğitim olduğunu bilmeniz zordur.

Aşağıdaki bilgiler sizlere iyi bir tenis eğitim programını belirlemeniz için dikkat etmeniz gereken konularda yön göstermeye çalışacaktır.

Aşağıdaki maddelerde size bazı ipuçları veriyoruz, değerlendirecek seviyede tenis bilgisine sahip olmayabilirsiniz ancak sahip olduğunuz annelik-babalık içgüdülerinizi unutmayın.

Çocuğunuz antrenmanlardan keyif alıyor mu?

Çocuğunuz eğleniyor mu?

Antrenmana gitmekten hoşlanıyor mu?

Bir arkadaş grubunun parçası mı?

İlerleme kaydediyor mu?

Antrenörler ile ilgili ne tür bilgilere sahipsiniz?

Antrenör ile sporun teknik yönünün yanında bir mentör ve rehber ile kurulan gibi bir bağ da kurabiliyor mu?

Minik Sporcular ve Ebeveynleri

Eğer çocuğunuz tenis sporuna yeni başlıyorsa veya minikler için bir tenis eğitimine dahilse şu noktalara dikkat edin.

1. Antrenör-Sporcu Oranı

Minikler için tenis eğitimlerinin en önemli noktalarından biri her antrenörün ilgilendiği sporcu sayısı, başka bir değişle antrenör sporcu oranıdır.

Minikler tenisi gelir elde etmek için önemli bir alandır. Bu yüzden de eğitime gereğinden fazla sporcuyu dahil etmek sık rastlanan bir uygulamadır. Bu olduğunda ise en iyi antrenör bile zamanını sporcuları eğitmek yerine onları kontrol etmek için harcamak zorunda kalır.

Minikler tenisinde 1’e 6 oranı iyi bir orandır, sizin de bu oranı bulmaya çalışmanızı öneririz. 1 antrenör en fazla 6 minik sporcu ile çalışırken onlara eğitim verebilir, sayı artmaya başladığında ise antrenörün dikkati eğitimden sporcuları kontrol etmeye yönelir, eğitimin verimi ve bağ kurma düşer. Dikkat edilecek bir diğer konu da antrenörün asistanlarıdır. Asistanlar minik sporcuları organize etmekte, top atmakta çok yararlı ve faydalıdırlar. Ancak asistanlar antrenöre yardımcı olarak kortta bulunmalıdırlar, onun yerine değil.

2. Antrenmanlar ve İşleyiş

Ebeveynler olarak çocuğunuza verilen eğitimin kalitesini belirlemeniz imkansız olabilir ancak dikkat edeceğiniz birkaç nokta size bu konuda ipuçları verecektir.

Antrenmanların fiziksel olarak zorlayıcı olması gerekir, zorlayıcı demekle bahsetmek istediğimiz, sporcuların yapması istenen hareketlerin onlar tarafından ancak yüksek efor sarf edilerek yapılabilir olmasıdır. Aynı zamanda, her antrenmanda her sporcunun antrenörü ile bire bir zaman geçirmesi bu zaman süresinde de antrenöründen geri bildirim alması önemlidir.

Belki de,konuyu en iyi özetlemenin yolu çocuğunuzun antrenman sırasında meşgul olup olmadığına bakmaktır. Çocuğunuz sürekli olarak bir şeyler yapıyor mu, yoksa daha çok ders dinler gibi mi duruyor. Antrenmanlar sporcuların sürekli olarak meşgul oldukları, katılım sağladıkları, teşvik edici, eğlendirici aynı zamanda da gelişimi sağlayan bir biçimde yapılmalıdır.


3. Yaşça Büyük Sporcuların Varlığı

Birçok tenis eğitim merkezindeki minikler tenisi (8 yaş ve altı) programları kalabalıktır. Ancak aynı merkezlerin 9 ve 10 yaş programlarında çok daha az sayıda sporcu görürsünüz. Bu uzak durmak için önemli bir göstergedir; bir sporcu iyi bir antrenörden ayrılmak istemez.
Yaşça daha büyük sporcuların seviyesi de size iyi ipuçları verecektir. Eğer 9 ve 10 yaşlarında iyi tenis oynuyorlarsa, başlarında denetleyen kimse olmadan maç yapabiliyorlarsa bunlar olumlu işaretlerdir.

10 Yaşından Büyük Sporcular ve Ebeveynleri

Eğer çocuğunuz bu yaşta tenise yeni başlıyorsa veya daha alt yaş gruplarından bu yaş grubuna geçiş yapıyorsa aşağıdaki konulara dikkat etmenizi öneririz.

1. Kortta kaç sporcu var?

Bu seviyede çocuklar biraz daha büyümüş olacakları için biraz daha fazla alana gereksinim duyarlar.
Doğal olarak imkanlara bağlı olmakla beraber 1 antrenörün 2 kortta 8 sporcuyu çalıştırdığı antrenmanlar bu yaş için çok iyidir. 1 antrenörün 1 kortta 6 sporcuyu çalıştırması da kabul edilebilir ama 2 kortta 8 sporcu tercih edilmelidir.

2. Bir saatlik antrenman dışında başka imkanlar da sunuluyor mu?

Bu yaş tenisin çocuğunuzun yaşamında önemli bir yer almaya başlayacağı yaştır. Tenis oynama sevgisinin de bu yaşta gelişmesi gerekir. Haftada bir saat tenis antrenmanı ile bu olmayacaktır. Bu yüzden daha fazla antrenman imkanı sağlayan, antrenman ile birlikte maç yapma imkanlarının da verildiği yerler daha uygundur. Antrenman ve maçlara ek olarak başka sosyal aktivitelerin de olduğu, motor becerilerini geliştirici kondisyon antrenmanların yapıldığı, bunların dışında kendi başına da tenis oynama imkanlarının verildiği programlar çocuğunuzun tenis sevgisinin gelişmesinde yardımcı olacaktır.

3. Yarışma imkanları sunuluyor mu?

Antrenman önemlidir ancak çocuğunuz tenis sporunda uzun dönemli olarak yer alacaksa o zaman yarışma kimi durumlarda daha önemlidir. Bu yüzden çocuğunuzun seviyesine uygun yarışma imkanlarının sürekli olarak sunulduğun programları tercih edebilirsiniz.

Sadece en iyi sporcuların yarışmacı olabildiği programlardan uzak durun, her sporcunun yarışmacı olduğu programları tercih edebilirsiniz.

4. Kulüpte bir takım havası var mı?

Tenis kulüpleri çocukların ve gençlerin zaman geçirmeleri için çok sağlıklı yerlerdir. Eğer bir kulüpte gençlerin ve çocukların bir takım havasında olduklarını görürseniz bu fırsatı kaçırmayın.
Eğer tenis kulübü çocuğunuzun sadece antrenman yapmak için değil, arkadaşları ile birlikte olmak, zaman geçirmek için de tercih ettiği bir yer haline gelirse bundan çok büyük yarar görürsünüz.

Çocuklardan sorumlu antrenörlerin ve diğer sorumluların çocukların sosyalleşmesi ve oryantasyonu için çaba gösterdiklerinden de emin olmak dikkat edilecek bir noktadır.

Performans Sporcuları ve Ebeveynleri

Eğer çocuğunuz çok tenis oynuyorsa ve iyi bir seviyeye ulaşmak amacında ise o zaman aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz.

1. Geçmiş

Bir programı değerlendirmenin en iyi yolu geçmişte üretmiş olduklarına bakmaktır. Bu, bir referans noktası olabilir.

Son yıllarda kaç sporcusunu ülke şampiyonasının eleme veya ana tablosunda oynatabilmiş. Eğer bunun cevabı hiç ise ve kendilerini yüksek performans merkezi olarak nitelendiriyorlarsa o zaman biraz daha farklı seçeneklere bakmak da söz konusu olabilir. Elbette, günümüzde farklı kulüplerin, birimlerin ve oluşumların da başarılarını görebilmemiz gerekir.

Değişik programların değişik amaçları olabilir. Bir merkezin/kulübün ulusal şampiyonada hiç sporcusu olmayabilir ancak belirli bir yaşa kadar yetiştirdikleri daha sonra başka kulüplere yolladıkları ve orada da başarılı olmuş sporcular yetiştirmiş olabilirler.

Programın yetiştirdiği sporcuların sadece seviyelerine bakmayın, sporcuların davranışlarına ve kişiliklerine de bakın. Eğer sporcular motive, mutlu ve yaptıkları işi seviyorlarsa o zaman orada kesinlikle çok doğru işler yapılıyor demektir.

2. Çok Yönlü Program

Sporcular geliştikçe programlarına yeni alanlar eklenmelidir ki gelişmelerini devam ettirebilsinler.
Bir sporcunun olabileceği en iyi duruma ulaşabilmesi için tenis eğitim programları birinci sınıf olmalıdır, ancak buna ek olarak iyi bir fiziksel antreman programına, beslenme programına ve mental destek programına da gereksinimleri vardır. Bu yüzden çocuğunuza bu çok yönlü programı verebilecek bir ekibin olduğu sistemleri tercih etmelisiniz.

3. Kişisel Hedef Belirleme

Olabileceğinizin en iyisine erişmek kişisel bir yolculuktur. Etrafınızdaki destek ekibi ile birlikte çalışmak harika bir şeydir ancak gerçekten gelişmek için bir sporcunun oyununa uygun olarak belirlenmiş kişisel hedefleri olmalıdır.
Daha iyi sporcular için ise her dönemde kendileri için belirlenmiş kişisel hedefleri olmalıdır. Sporcunun etrafındaki destek ekibi bu kişisel hedeflerden haberdar olmalı ve aynı amaç için çalışmalıdırlar.

4. Antrenör Ekibinin Devamlılığı

Tenis geliştikçe bu sporu yapan çocuk sayısı da artmaktadır, buna bağlı olarak tabii ki antrenör sayısı da. Bu, birçok yönden iyi olsa da bir sporcunun bir hafta içinde değişik antrenörlerle çalışmasına yol açabilir ki bu hiçbir zaman iyi bir şey değildir. Bu yüzden çocuğunuzun bir veya en fazla iki tenis antrenörü ve bir fiziksel antrenör ile çalışması önemlidir.

ÇOCUĞUNUZA YARDIMCI OLUN – YARIŞMA

Ne kadar Tenis?

İlk soru çocuğunuzun yarışmayı ne kadar çok istediğidir? Yarışma çocuğunuz için eğlenceli bir şey olmalıdır. Çocuğunuz tenisin temellerini anlamaya, maç yapmaktan keyif almaya başladığında ve kendine olan güveni arttığında düzenli olarak yarışması için teşvik edilmelidir.

Yarışmanın Yararları

Sporcu taktiksel farkındalık, problem çözme ve karar verme yetenekleri geliştirir.

Sporcu antrenörü ile çalıştıkları alanlarda gelişme gösterir, öğrenme sürecini tamamlar.

Sporcu tenisin getirdiği zorluklarla baş edebilmek için gerekli olan rekabet ve mental dayanıklılık özelliklerini geliştirir.

Sporcu tenis sıralamasını yükseltir ve bu da kendisine daha üst seviyede rekabet olanakları sağlar.

Böylesi gelişim dönemindeantreman süresi, daha çok gelişmek için gerekli zaman ve çok yönlü gelişmeyi desteklemek için diğer sporlara ayrılacak zaman arasında bir denge sağlamak önemlidir.

Bu dengenin sağlanması için:

Uzun dönemdeki gelişmesine destek olacak özellikleri kazandırır.

Önce küçükler ve sonra da büyükler tenisinde etkili olacak bir oyun stili kazandırır.

Sporcuyu zinde tutar önündeki yarışmaları istekle beklemesini sağlar.

Ailesi, arkadaşları ve diğer aktiviteler ile zaman geçirmesine olanak sağlar.

Başka sporlar yaparak tenis dışından arkadaşlar edinmesini sağlar.

Yarışma Tipleri

1. Antrenman Maçları

Gerçekten önemlidir ve çoğunlukla bir sporcunun programında yer almaz. Oysa ilerlemek isteyen her sporcunun programında haftada en az bir antrenman maçı veya birkaç antrenman seti olmalıdır.

2. Hazırlık Turnuvaları

Bu tip turnuvalar daha alt düzey (bölgesel veya kulüp turnuvaları gibi) turnuvalardır. Sürekli olarak bu turnuvaları oynamak gereklidir. Hem maç deneyimi kazanmak hem de antremanda çalıştığı konuların gerçek hayatta uygulamasını yapmak için önemlidirler.

Ebeveynler, antrenör ve sporcu bu maçların amacını iyi anlamalıdır. Kazanmak için çaba göstermek ve bunun için de en yüksek hazırlığı ortaya koymak doğal olarak önemlidir, ancak aynı zamanda gelecek aylarda/yıllarda yapacağı daha önemli maçlar için oyununun gelişmesi de önemlidir.

3. Ana Turnuvalar

Bu turnuvalar yaş grubu ülke şampiyonaları gibi daha önemli yıllık turnuvalardır.

Bu tip turnuvalar öncesinde gelişme aşamaları tamamlanmış olmalıdır. Sporcu tüm konsantrasyonunu antrenmanlardaki gelişimini korta yansıtabilmeye ve oyununu yeni bir seviyeye taşımaya vermelidir.

Bu önemli turnuvaların çok önemli bir hale gelip yüksek stres kaynağı olmamalarına özen göstermelisiniz ki çocuğunuzda kendisinden takıntılı şekilde iyi sonuçlar beklentisi içinde olduğunu duygusu uyanmasın.

Bu turnuvalarda sizin ve çocuğunuzun yaklaşımı hazırlık turnuvalarından farklı olmamalıdır. Bu turnuvalardaki fark antrenörün gelişim sürecini bitirmiş olmasıdır ki çocuğunuz yapıp yapamama kaygısı taşımadan antrenmanda öğrendiği şeyleri uygulamaya konsantre olabilsin.

Ne Kadar Yarışma?

İlk başlarda bireysel ve takım yarışmalarından oluşur, çocuğunuzun yaşı ve deneyimi arttıkça bireysel yarışmalar daha fazla önem kazanır.

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Ebeveynler olarak çoğu zaman hem çocuğunuzun hem de çocuğunuzun maç yaptığı diğer çocukların davranışları sizlerin ve çocukların yoğun duygular yaşamasına neden olur.

Bu bölümde yaygın olarak görülen davranış problemleri ile baş edebilmeniz için bazı yollar önereceğiz.

Çocuğum Hile Yapıyor

Çocuğunuzla hile yapması konusunda konuşmanız zor olacaktır, konuşmayı kolaylaştırmak için kendilerini değerlendirebileceğiniz ve empati yapabilmelerini de sağlayabilecekleri bir ortamı hazırlayabilirsiniz. Kimi durumlarda, ilgili bir hikaye olarak anlatmanız durumunda söyleyecekleriniz daha az çatışmacı ve daha az tavsiye gibi olur.

1. Yaklaşım – 3. kişi hikâyesi

Çocuğunuza, sanal bir genç sporcu hakkında hikaye anlatabilir, bu sporcunun maç sonuçları hakkında gereğinden fazla kaygılı olduğunu ve oynadığı maçların kazanıp kaybetmesine göre değerlendirildiğini düşündüğünü söyleyebilirsiniz. Bu çalışma bir tür simülasyon çalışması gibi de görülebilir.

“Bu sporcu kendisine zor ve gerçekçi olmayan, oynadığı maçları kazanma hedefini koymuş. Oysa maçın sonucunu tam olarak belirlemek onun elinde değil. Bu iki durum birleşince sporcu kaygı ve korku duyguları hissetmeye başlamış. Maçın sonucunun ne anlama geldiği hakkındaki bu yanlış düşünce biçimi ve maçı kazanmak için kendi yeteneklerine olan güvensizliği onun içeriye düşen toplara dışarıda olarak çağrıda bulunmasına neden olmuş”

Dikkat ederseniz içeriye düşen topa dışarıda çağrısı yapmak yerine hile yapmak değimi kullanılabilecekken özellikle kullanılmamıştır.

2. Yaklaşım – Rakibin gözünden

Bir başka yaklaşım ise hikayeyi hile yapan sporcunun rakibinin gözünden anlatmak olabilir. Şöyle bir hikaye oluşturabilirsiniz;

“Geçenlerde bir antrenör bana genç bir sporcusunun içeri düştüğüne inandığı toplara rakipleri dışarıda çağrısı yapınca ne kadar sinirlendiğini ve kendini kötü hissettiğini anlattı. Antrenör de sporcusuna rakiplerinin bu şekilde davranmasının nedenlerini düşünmesini, kendisine yardımcı olabilecek nedenler aramasını önermiş. Antrenörün önerisi sporcusunu olumlu nedenler bulmak için düşünmeye teşvik etmiş, rakipleri bu şekilde davranınca kendisine yararlı olacak nedenler”

3. Yaklaşım – Rol değişimi

Bir başka yaklaşım olarak rolleri değiştirmeyi de deneyebilirsiniz. Çocuğunuza rakiplerinden birisi içeri düşen toplara dışarıda çağrısı yaparsa ona ne diyeceğini sorabilirsiniz.

Ancak bu yaklaşımlardan biri işe yaradıktan ve konu ile ilgili sohbet başladıktan sonra konunun odak noktasını çocuğunuza taşıyabilirsiniz. Çocuğunuzdan önce kendisinin bu durumlar karşısında nasıl davranacağını öğrenin. Artık ona, sen bu konu hakkında ne düşünüyorsun, söylediklerimden herhangi birşey sana yardımcı olabilir mi,sorularını sorabilirsiniz.

Ebeveyn Rolü

Son olarak da kendinize bakın. Belki de problem sizinle ilgili olabilir. Sizin davranışlarınızın da maçın sonucunun önemli olmadığını, çocuğunuzun bir insan olarak maç sonuçlarına göre yargılanmayacağını gösterdiğinize, davranışlarınız ile de bu mesajı verdiğinize emin olun.

Çocuğum Olumsuz Davranışlar Sergiliyor

Ebeveynlere tavsiyeler

Tenis’in doğasını anlamak ve bu tip davranışların nasıl olabileceklerini bilmek önemlidir, ancak hiçbir zaman bu tip kötü davranışlara göz yummayın.

Turnuvanın hakeminden “tenis davranış kuralları” ‘nı uygulamasını isteyin. Kötü davranışların cezaları tenis davranış kurallarında belirtildiği şekilde olmalıdır.

Çocuğunuza örnek gösterebileceğiniz rol modeller bulun. Kortta olumlu davranışlar sergileyen çocuğunuzun saygı duyduğu yaşça daha büyük veya profesyonel sporcular iyi örnekler olacaktır.

Çocuğunuza sevgi ile yaptığı her şeyde onu desteklediğinizi ve yaptığı birçok şeyden de çok gurur duyduğunuzu anlatın. Ancak bu konuda mutlu olmadığınızı, kötü davranışlarını gördüğünüzde mutsuz olduğunuzu belirtin.

Olumlu davranışların ne tür kabuller gördüğüne ilişkin olumlu örneklerin paylaşılabilmesi için fırsatlar üretmeye çalışın.

Sporculara tavsiyeler

Yaptığınız hatalarla başa çıkmak tenis sporundaki en önemli zorluklardan biridir. Eğer kendinizi geliştirebilir ve sonunda bu zorluk ile başa çıkmayı öğrenebilirseniz en iyilerden biri olursunuz.

Yaptığınız hatalar yüzünden kızgın ve mutsuz olmanız anlaşılır bir şeydir. Ancak önemli olan bu kızgınlığınız ve mutsuzluğunuzu geride bırakacak bir yol bulmanızdır ki bir sonraki puanda oyunda olabilmeli ve puan için savaşabilmelisiniz.

Tüm üst düzey sporcular da aynı duyguları ve hisleri yaşarlar. Aradaki tek fark çok çalışma ve deneyim ile birçoğu bu duygular ile başedebilmekte daha iyi duruma gelmişlerdir.

Rol modelinizin kim olacağına karar verin. İşler zorlaştığında nasıl tepki vermek istersiniz?
Öfke nöbeti geçirmek, raketinizi fırlatmak ve sonuçta maçı kaybetmek kolaydır. Asıl önemli olan bu tip durumlara karşı koyabilecek ve mücadele edebilecek kadar güçlü olup olmadığınızdır.

Başarmanız gereken iki basit iş var:

Yaptığınız hataya vereceğiniz bir tepki bulun, bu tepkiniz oyun kuralları içinde olsun.
Hemen rakibinize ve korta sırtınızı dönün; kendinizi dinlemek ve sakinliğinizi sağlamak için kendinize ‘an’ üretin.

Öfke ile bir şeyler söylemek istiyorsanız söyleyin – kızgın olduğunuz zaman söyleyeceğiniz kızgınlık kelimelerinin neler olduğuna karar verin, tabii bu kelimeler oyun kuralları içinde olmalı.

İçinizden gerçekten bir şeye vurmak geliyorsa o zaman topu yerde zıplatın.

Kızgınlık, stres ile başa çıkmanın bir yolunu bulun, raketi oynamadığınız elinize alabilirsiniz.

Kortun arka tarafına doğru yürürken yavaş, uzun ve derin soluklar alın.

Kortun arka tarafına geldiğinizde, kendinize tamam deyin yaptığım hata yüzünden kızgın olmam normal, ancak gelecek sefer acaba farklı bir şey yapabilir miyim.

Hazır olduğunuzda korta yüzünüzü dönün, arka çizgiye doğru yürürken tüm kızgınlık, stres ve mutsuzluğunuzun kortun arka tarafında kaldığını hissedin. Yeni bir puana bu duygularınızı kortun arka tarafında bırakmış olarak başlayın.

Bu yöntemi mükemmelleştirmeniz biraz zaman alacaktır ancak bir defa alıştığınızda sakinleşmenin aslında o kadar da uzun sürmediğini göreceksiniz. Bir süre sonra ise sadece korta arkanızı dönmenin ve raketi oynamadığınız elinize almanın yeterli olacağını fark edeceksiniz. Ancak oyunu istediğiniz kadar bekletemeyeceğinizi, bu yüzden puan aralarında izin verilen sürede hazır olmanız gerektiğini unutmayın.

Çocuğumun Rakibi Hile Yapıyor

Çocuğunuzun iyi oynadığı ve çok çaba gösterdiği bir maçı rakibinin kötü davranışları ve yanlış top çağrıları yüzünden kaybetmesi kadar kötü bir şey olamaz. Aynı zamanda böyle bir durum olduğunda maç sırasında ne yapmanız gerektiğine karar vermeniz ve maç sonrasında çocuğunuza ne diyeceğinizi bilmeniz de çok zordur.

Ebeveynlere tavsiyeler

Maç sırasında

Öncelikle bir yanlış çağrının hile yapmak olarak kabul edilmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Herkes hata yapabilir, özellikle de maçın atmosferi içinde. Ancak, bu tip çağrıların çoğaldığını, bir şablon oluşturmaya başladığını gözlemlerseniz hemen hakem ile görüşmeli ve endişenizi kendisine belirtmelisiniz. Ne yazık ki başkaca yapabileceğiniz çok birşey de yok. Bu her sporcunun baş etmeyi öğrenmesi gereken bir durum ve en iyisi de bu tip durumlarla kendilerinin mücadele etmeyi öğrenmeleri.

Maçtan sonra

Maçtan hemen sonrası çocuğunuzun ne yapabileceğini veya ne yapmış olması gerektiğini tartışmak için iyi bir zaman değildir. O sırada çocuğunuzun ihtiyacı destek, anlayış ve belki de ağlayabileceği bir kucaktır. Tartışmayı ve tavsiyelerinizi duyguların yatışmasından sonraya saklayın, üzüntülerinden ne kadar çabuk kurtuldukları sizi bile şaşırtacaktır.

Sporculara Tavsiyeler

Kendi Sahanızdaki Çağrıları Yapmak

Kararlı ancak her zaman ne olursa olsun adil olun. Eğer topun dışarıda olduğuna eminseniz o zaman dışarıda çağrısı yapın – hemen ve kararlı olarak da davranabilirsiniz eminseniz.

Eğer topun düştüğü yerden tam olarak emin değilseniz o zaman oynamaya devam edin, eğer oyun durmuşsa o zaman puan tekrarı yapın.

Rakiplerinizin sizin yapmış olduğunuz çağrıları sorgulama hakları vardır. Eğer kararınızı sorgularlarsa ve siz kararınızdan eminseniz değiştirmeyin. Puan tekrarı yapma zorunluluğunuz yoktur.

Eğer rakibiniz sizin yapmış olduğunuz çağrılardan memnun değilse hakem çağırmaya hakkı vardır. Hakem korta gelecek ve size topun nereye düştüğünü ve emin olup olmadığınızı soracaktır. Eğer eminseniz o zaman yapmış olduğunuz çağrıyı değiştirmeyin, hakemin de sizin yapmış olduğunuz çağrıya uyması gerekir.

Skor Söylemek

Her puandan sonra skoru net ve duyulabilecek bir biçimde söyleyin.

Eğer skoru rakibiniz söylüyorsa ve sizce doğru değilse – oyuna devam etmeyin. Rakibiniz ile skoru geriye doğru sayarak belirlemeye çalışın, bir anlaşmaya varamazsanız o zaman hakemi çağırın.

Rakibinizin Yaptığı Çağrılar

Rakibiniz kendi tarafındaki toplar konusunda karar vermek için genellikle sizden daha iyi bir pozisyondadır. Bu yüzden çoğunlukla rakibinizin verdiği kararlara güvenmeniz gerekir, kendinizin emin olmadığı durumlarda bile.

Rakibinizin yapmış olduğu çağrıyı sorgulama hakkınız vardır. Bu durumda rakibinize yapmış olduğu çağrıdan emin olup olmadığını sorun. Eğer cevap olarak “evet” diyorsa o zaman çağrıyı kabul etmelisiniz.

Eğer sürekli olarak rakibinizin yapmış olduğu çağrılardan emin olamıyorsanız ve yanlış olduklarını düşünüyorsanız o zaman hakemi çağırma hakkınız vardır. Hakem o zamana kadar yapılmış olan çağrıları değiştirmeyecektir ancak kortta kalarak yapılacak olan çağrıların doğru olmasını sağlayacaktır.

Yanlış yapılan çağrıların maçın sonucunu çok ender olarak etkilediğini aklınızdan çıkarmayın. Ancak yanlış bir çağrıya bir sporcunun nasıl reaksiyon gösterdiği çoğunlukla maçın sonucunu etkiler. Eğer rakibinizin yanlış bir çağrı yaptığına inanıyorsanız tekrar konsantre olup bir sonraki puanı en iyi bir şekilde oynamaya hazır olun ki bu yanlış çağrı size sadece tek bir puana mal olsun.

Toprak Korttaki Çağrılar

Toprak kortta topun kort üzerinde bıraktığı izler kullanılabilir.

Eğer yaptığı bir çağrı sorgulanıyorsa sporcu topun izinin etrafına yarım bir daire çizmeli bu şekilde çağrının incelenmesine imkan vermelidir.

Eğer sporcu topun izini silerse top içeride olarak kabul edilir.

Çocuğum Kaybetmemesi Gereken Rakiplerine Maç Kaybediyor

Belirtmekte yarar gördüğümüz ilk nokta oyuncuların büyük bir çoğunluğu antrenmanlarda maçlardan daha iyi oynadıklarını düşünürler. Bu yüzden eğer çocuğunuzun maçlarda, antrenmanlarda oynadığı kadar iyi olmadığını düşünüyorsanız rakibinin de büyük ihtimalle aynı durumda olduğu aklınızda bulunsun!

Eğer kaybetmemesi gereken maçları kaybettiğini düşünen çocuğunuz ise, birçok sonucun sıralamaları yansıtmadığını kendisine söyleyin.

Herhangi bir turnuvadan bir fikstür üzerinden kendinden daha düşük sıralamadaki sporculara yenilmiş olan birçok örnek gösterebilirsiniz.

Ancak hem ebeveyn olarak, hem de sporcu olarak maçlarda oynayabilecekleri en iyi tenisi oynamalarını sağlamak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Ebeveynlere Tavsiyeler

Yapabileceğinin altında performans göstermenin en yaygın nedenlerinden birisi maçın sonucu hakkında veya maçın sonucunun etkileri hakkında maç öncesinde ve sırasında kaygı duymaktır. Çocuğunuza gerçekten önemli olanın elinden gelenin en iyisini yapması, ve oyun planını uygulayabilmesi olduğunu tekrar hatırlatın.

Olumlu cümleler kurun: Oyun planı hakkında konuşun, vuruşlar ve görmek istediğiniz kort içi tavrı ile ilgili konuşun, olmasından korktuğunuz konular ile ilgili konuşmaya başlamayın

Sporcudan maç içinde ne yapmak amacında olduğu ve kort içinde nasıl davranmak istedikleri ile ilgili geri bildirim alın.

Maç öncesi ısınma rutinini yapması için çocuğunuzu teşvik edin.

Rahatlamasına yardımcı olun. Beklentilerinin artmasına neden olacak şeyler söylemekten kaçının, hiçbir puanı, oyunu veya çağrıyı etkilemeye çalışmayın.

Sporculara Tavsiyeler

Her zaman aynı bir ısınma rutininiz olsun. Bu rutini hem antrenmanlardan hem de maçlardan önce uygulayın.

Antrenörünüzle birlikte maçta uygulamak üzere bir veya iki anahtar hedef belirleyin.

Hedefleriniz sonuç odaklı olmasın, hedeflerinizi süreç odaklı olarak koyun. Örnek olarak “servislerde çift hata yapmamak” gibi bir hedef koymayın, “topla önde buluşacağım” gibi bir hedef koyun

Koymuş olduğunuz bu hedeflere konsantre olun ve kendinizi bu hedeflere göre değerlendirin.

Maçın sonucu hakkında kaygı duymamaya çalışın.

Maçtan önce rahatlamak için sevdiğiniz türde müzik dinleyin.

Maç sırasında puan aralarındaki zamanınızı iyi değerlendirin. Yavaşça ve derin nefes alın, omuzlarınızı gevşetin ve gerginliğinizin parmak uçlarınızdan çıkarak yok olduğunu hissedin.

Gergin ve kaygılı hissetmenizin normal olduğunu hatırlayın ancak her zaman bu hislerinizi kortun arka tarafında bırakmaya çalışın.

Rakibinizle değil, topla oynayın.

Maç sırasında eğer kaygı duymaya başladığınızı hissederseniz bu düşüncelerinizi maç öncesinde karar vermiş olduğunuz hedefleri çağrıştıran olumlu düşünceler ile değiştirin.

Sizi en fazla ne kaygılandırıyor? Belirli bir sporcuya yenilmek mi yoksa yenildiğinizde başka insanların ne diyecekleri/düşünecekleri mi? Kendi mutluluğunuz, tatmininiz ve hayallerinizi gerçekleştirmek için oynayın.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.